Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Tonåring häktad efter dödsskjutning i Malmö

TT

Publicerad 2024-08-29 11.00

En man i 25-årsåldern dog i samband med en skottlossning i Malmö på måndagen.

En 18-årig man har häktats misstänkt för mord, mordförsök och grovt vapenbrott efter en dödsskjutning i Malmö.

– Tingsrätten delade min uppfattning om att det föreligger sannolika skäl i förhållande till den misstänkte, säger statsåklagare Lisa Åberg till TT.

Inför häktningsförhandlingen på torsdagen begärde åklagaren att mannens namn skulle sekretessbeläggas.

– Utan att gå in i detalj på varför, grundade det sig på den hotbild som kan tänkas uppstå mot hans familj om namnet röjs, säger hon.

Fler inblandande

Lisa Åberg utgår från att fler personer varit inblandade i mordet.

– I den här typen av brottslighet är det ofta flera personer inblandade. Jag utgår från att det är fler än den misstänkte som har varit med i planeringen och utförandet av detta.

Det var strax efter klockan 13 i måndags som polisen fick in larm om höga smällar i stadsdelen Rosengård. När polis anlände hittades en man i 25-årsåldern på marken med förmodade skottskador. Han avled på plats.

– Det jag kan säga om honom är att han fanns i en kriminell miljö och att han har varit misstänkt för allvarlig brottslighet. Huruvida det här brottet är del av en konflikt är något som vi kommer utreda framöver.

Förnekar brott

Kort därefter greps 18-åringen i nära anslutning till brottsplatsen. Enligt Åberg hade han avvikit från en placering på ett HVB-hem.

– Han förnekar samtliga brott, säger hon.

Skjutningen skedde i ett tättbefolkat område mitt på dagen och med automatvapen. Enligt Åberg fanns det stor risk för att fler personer skulle ha träffats av skott. Ett lägenhetsfönster träffades av skott och alldeles i närheten ligger en förskola.

Boende i lägenheten var hemma, men blev inte skadade. Det är i denna del som tonåringen är misstänkt för mordförsök.

ANNONS