Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Region Värmland: "Tufft arbete väntar"

TT

Publicerad 2024-08-27 12.56

Region Värmland behöver sänka sina personalkostnader och uppsägningar kan bli aktuellt. Arkivbild.

Region Värmland behöver spara in 120 tjänster eller årsarbetare för att få en ekonomi i balans. Medarbetarna finns inom hälso- och sjukvårdssektorn, enligt regiondirektör Peter Bäckstrand.

Samtalen och arbetet för att få Region Värmlands ekonomi att gå ihop har pågått under en tid. När omställningsprocessen inleddes var målet att spara in motsvarande 500 miljoner kronor på personalkostnadssidan och det målet har inte uppnåtts.

Förutom en så kallad naturlig omsättning, där personer byter jobb, går i pension eller av annan orsak väljer att avsluta sin tjänst så har också regionen arbetat med att omplacera personal och tillsätta vakanta tjänster med befintlig personal.

De extra 180 miljonerna kronorna, som skulle minska antalet uppsägningar, från regeringshåll har också lindrat men inte helt räckt för att nå en ekonomi i balans.

På tisdagen beskrev regiondirektören att det nu är ett steg närmare till att faktiska uppsägningar kan bli aktuellt.

– Vi är närmare uppsägningar nu än vad vi har varit, säger Peter Bäckstrand på en presskonferens under tisdagen, som sändes på NWT:s sajt.

Hela sektorn gör ett stort underskott under 2024 och den enskilt största orsaken är inflationen, enligt regiondirektören.

– Vi börjar se effekter på de ansträngningar som verksamheten har gjort. Vi ser ekonomiska effekter på att kurvan planar ut. Men vi är inte i mål, säger han och tillägger att det är ett tufft arbete som väntar för hälso- och sjukvården i Värmland.

Fackliga förhandlingar pågår och i slutet på oktober väntas berörd personal få info om eventuell uppsägning.