Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Busch avfärdar flaskhalsintäkter till havsnät

Publicerad 2024-10-23 11.52

Energi- och näringsminister Ebba Busch håller pressbriefing på onsdagen.

Det går inte att använda flaskhalsavgifter för att subventionera anslutningsavgiften för havsbaserad vind, enligt regeringen.

– Det överensstämmer inte med regelverket, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

De så kallade flaskhalsavgifterna uppstår när det är prisskillnader mellan de olika elområdena i Sverige. Avgifterna går till statliga Svenska kraftnät, som enligt Busch nu har analyserat frågan om att använda dessa intäkter till havsnät.

– De har dragit slutsatsen att det inte finns möjlighet att använda flaskhalsavgifter till det här, säger Ebba Busch på en pressträff.

Enligt Svenska kraftnät kan flaskhalsavgifter inte användas för att gynna bara vissa företag, eftersom det strider mot EU:s regler.

Ingen ansökan

Det är Energimarknadsinspektionen som i slutändan beslutar om flaskhalsavgifterna. Men enligt Busch kommer Svenska kraftnät inte att lämna in någon ansökan eftersom det bedöms utgöra ”otillbörligt statsstöd”.

Däremot kan Svenska kraftnät använda sina pengar för att bekosta anslutningar som gynnar hela elsystemet, om det bedöms vara samhällsekonomiskt lönsamt.

– Då finns det inget hinder för utbyggnad. Då har Svenska kraftnät den möjligheten att göra den bedömningen om man anser att det är samhällsekonomiskt motiverat, säger Ebba Busch.

Drabba kunder

Hon framhåller också att det skulle drabba konsumenter och andra producenter att använda flaskhalsavgifter för att bekosta anslutningsavgiften.

– Även om anslutningsavgiften skulle bekostas med flaskhalsintäkterna, så innebär förslaget i slutändan att det är nätkollektivet som behöver ta den här kostnaden, alltså övriga nätanslutna konsumenter och producenter, säger hon.

– Ett exempel, landbaserad vind får betala mer för att vi till exempel skulle subventionera anslutningsavgiften för havsbaserad vind.

Följ ämnen i artikeln