Anja, 42: Var som en järnkorsett runt bröstkorgen

Har fortfarande symtom – efter fem månader med covid-19

Publicerad 2020-08-16

Anja L Sundberg, 42, har haft 40 olika symtom sedan hon blev långtidssjuk i covid-19 för fem månader sedan.

Än i dag domnar munnen ibland och hon får smärtattacker i blodkärlen.

– Jag har aldrig varit sjuk på det här sättet förut, säger Anja.

Anja L Sundberg arbetar som pressekreterare hos utbildningsministern. Hon blev sjuk i mitten av mars, och mådde riktigt dåligt i tre månader.

– Efter det har jag varit trött och haft ett par återfall med feber och halsont och andra restsymtom, berättar hon.

Några veckor in i sjukdomen fick Anja ont i lungorna, det kändes som ”en järnkorsett runt bröstkorgen”. När det gick över kom smärtattackerna i blodkärlen.

Anja L Sundberg mådde riktigt dåligt i tre månader.

– Det var förträngningar i blodkärlen, som gjorde ont. En dag vek jag mig dubbel av smärta. Då blev jag rädd för att få blodpropp, som många med covid-19 får. Det var mycket obehagligt, säger Anja.

Plötsligt kunde hjärtat slå dubbelt, och under ett par veckor hade hon en vilopuls på över 100.

– Då blev jag rädd på allvar. Man förstår ju att det kan vara farligt.

Som om inte det räckte har hon drabbats av bland annat diarré, virusblåsor i munnen, fruktansvärd huvudvärk, yrselanfall, synstörningar, frossa, illamående, trötthet, extrem törst, svullna händer, tinnitustjut – och förvirring. Anja förklarar:

– Plötsligt hittade jag inte vägen till Hötorget, trots att jag går förbi där varje dag. Jag kan inte beskriva hur läskigt det var. Det var en jättekonstig känsla.

Anja L Sundberg gjorde i slutet av april en teckning över var och hur smärtattackerna i blodkärlen uppträdde.

Hon har dessutom fått vänja sig vid att tungan och gommen domnar bort, ibland flera timmar i sträck.

– Det är som när tandläkarbedövningen håller på att släppa, en pirrande känsla i kinderna och läpparna.

Anja gick tidigt med i Facebook-gruppen ”Covid-19 Vi som är drabbade” och är nu en av dess administratörer. Gruppen har i dag nästan 12 000 medlemmar.

– Det finns anledning att tro att det är 10 000-tals svenskar som har långdragen covid, och många är betydligt sjukare än jag varit, säger hon.

”Covid-19 har varit rena berg- och dalbanan”

I maj och juni genomförde Anja en självskattningsstudie i två Facebook-grupper där 2 118 covid-19-sjuka och deras anhöriga svarade. Den visade bland annat att mer än hälften då hade varit sjuka i mer än 60 dagar, och att många haft ett berg- och dalbaneliknande förlopp där de omväxlande känt sig sjuka och friska. Det gäller även Anja:

– Det kommer och går, man tror att man är på väg att bli frisk och så blir det sämre igen. Den här berg- och dalbanan har jag aldrig varit med om tidigare, inte heller att så många symtom inte hänger ihop logiskt. När man är förkyld har man kanske snuva, hosta och är lite varm. Men här är det temperatursvängningar, inflammation i blodkärlen, symtom från magen, neurologiska problem, hormonella och kognitiva störningar och andningssvårigheter som avlöser varandra.

– När det är så många olika symtom förstår man att något oerhört kraftfullt pågår i kroppen. Det är klart man blir orolig, särskilt när det tar enormt lång tid att bli frisk, säger Anja.

Listor med Anjas febermätningar. Hennes temperatur var ständigt lite högre än vanligt under covid-19-sjukdomen.

Tre olika läkare har satt diagnosen covid-19, trots att hon aldrig fick testas. I Anja L Sundbergs journal står det ”covid-19, ej laboratoriebekräftad”.

Hon har förståelse för att alla inte kunnat testas, och att sjukvårdens fokus har legat på de svårast sjuka. Men nu efterlyser hon en förändring.

– Det har varit en galen tid, och självklart måste man prioritera de som är döende. Men vi som är långtidssjuka har drabbats av precis samma sjukdom, ofta med många och svåra symtom. För en del går det inte över ens på ett halvår.

– Patienter som gör allt för att försöka bli friska i hemmet måste tas på allvar, och vårdpersonal måste få tillgång till forskning och information om långtidssjuka, så att människor får hjälp nu när trycket på vården inte är lika stort, säger Anja L Sundberg.

I dag är Anja L Sundberg nästan återställd.

ANNONS