Platser med fylla att vänta för ordningsvakter

Publicerad 2020-02-13

Kommunala ordningsvakter ser ut att införas i Malmö.

Det mesta pekar på att Malmö får kommunala ordningsvakter.

Nu ligger det på kommunen och polisen att ta fram en organisation och besluta om var vakterna ska patrullera.

– Ett exempel kan vara platser där det är mycket berusade personer, säger Henrik Mårtensson, polisinspektör vid Malmöpolisen.

Kommunstyrelsen beslutade precis som väntat att kommunen tillsammans med Polisområde Malmö ska ta fram en lämplig organisation för kommunala ordningsvakter - vilket S-L-styret uttryckt en vilja att införa.

Med ordningsvakter är förhoppningen att man ska öka tryggheten och minska brottsligheten. Tanken är att vakterna ska komplettera polisen och ”stärka det trygghetsskapande arbetet i staden och avlasta vid ordningsstörningar i avgränsade områden”.

Från Malmö stads håll har man varit tydliga med att det är upp till polisen att besluta i vilka områden och vid vilka tider ordningsvakterna behövs.

Kommunen måste i sin tur däremot göra en ansökan om LOV 3-områden, det vill säga platser där befogenheterna som ordningsvakt gäller.

– Vår syn är att kommunala ordningsvakter absolut kan avlasta vårt arbete på specifika platser vid specifika tider. Nu får vi tillsammans med staden titta närmare på vilka platser och tider som kan bli aktuella, säger Henrik Mårtensson, polisinspektör vid Malmöpolisen.

För tidigt att säga var

När det gäller specifika platser och tidpunkter är polisen dock fåordiga.

– Platserna som kan bli aktuella måste ha en underbyggd ordningsstörningsproblematik, så att de kan få bli LOV 3-områden. Det är rättsavdelningen hos oss som fattar de besluten, säger Henrik Mårtensson.

Han fortsätter.

– Det är för tidigt för mig att svara på just nu. Det är ett arbete som vi ska titta på tillsammans med staden, lokalpolisområdena och rättsavdelningen. Just nu kan jag inte säga varken det ena eller det andra. Vi välkomnar arbetet och att titta på det så fort som möjligt.

När kan ett beslut om platser fattas?

– Vi kan nog komma med förslag ganska fort men vi avvaktar stadens initiativ. De får kontakta polismyndigheten och driva igång det här arbetet. Från polisens sida kan vi säkerligen komma med såna här platser ganska så fort.

Fullmäktige ska fatta beslut

I den gjorda utredningen lyfts platser med ordningsstörningar vid vissa tidpunkter fram som ett exempel där de kommunala ordningsvakterna kan komplettera polisens arbete.

– Ett exempel kan vara fylleri, platser där det är mycket berusade personer. Sen vill jag inte föregå det här arbetet som ska bedrivas men det skulle kunna vara ett exempel.

Ärendet kommer att behandlas av kommunfullmäktige den 27 februari, som där ska fatta ett beslut om kommunstyrelsen och Polisområde Malmö ska ta fram en lämplig organisation eller inte.