Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Värsta ovädret på decennier – dödssiffran stiger

Henrik Samuelsson/TT

Publicerad 2024-09-16 08.44

Antalet döda ökar i ovädret Boris härjningar i centrala Europa. Ungerns premiärminister Viktor Orbán stannar hemma från viktiga EU-möten, medan Polen utlyser miljardpaket i stöd till de drabbade.

I Polen har minst fem döda hittats, människor som spolats bort och drunknat i de ofantliga regnmängder som förvandlat floder och kanaler till våldsamma infernon.

På måndagen hotades så stora städer som Opole, med 130 000 invånare och Wroclaw, där nästan 650 000 bor, av vattenmassorna, skriver nyhetsbyrån AFP.

Premiärminister Donald Tusk kallade till akut regeringsmöte, där man enades om ett stödpaket till offren värderat till en miljard zloty (drygt 2,6 miljarder kronor).

Längre söderut, i Ungern, meddelade premiärminister Orbán att han måste hålla sig hemma i Budapest för att hantera katastrofen. Trots att Ungern just nu är EU-ordförande uteblir han därmed från möten i Strasbourg tisdag och onsdag.

Ingen prognos

Även i Tjeckien, Rumänien och Österrike har ovädret skördat liv. För Österrikes del är situationen värst i huvudstadsområdet, där tunnelbanetrafiken till stora delar ligger nere. Regnmängderna är så stora att det ännu inte finns någon prognos för när trafiken kan återgå till det normala, rapporterar nyhetsbyrån APA.

Brandkåren i miljonstaden säger att man fick in upp till 100 nödlarm i timmen när det var som värst, alltså nästan två larm i minuten.

Även järnvägarna och biltrafiken påverkas. Österrikiska tågoperatören ÖBB skriver på X att trafiken ligger nere på flera håll, bland annat på sträckan Wien–Linz.

”Tills vidare gäller: undvik resor som inte är nödvändiga”, vädjade bolaget i söndags.

Vidare till Italien

A2, landets största motorväg, är åter farbar mellan Wien och italienska gränsen. Men otaliga mindre vägar är avspärrade.

Regnet har vräkt ner i flera dagar, eftersom lågtrycket är både djupt och varit relativt stillastående – vilket i sin tur beror på att det är inklämt mellan starka och stabila högtryck i övriga delar av Europa. Ovädrets härjningar beskrivs i flera länder som de värsta sedan åtminstone 1990-talet.

Nu ska det dock lätta i de hårdast drabbade trakterna, enligt brittiska BBC, som dock samtidigt varnar att även i försvagad version kan Boris ställa till det i norra Italien de närmaste dagarna.

Sveriges ambassader i respektive länder uppmanar svenskar att vara uppmärksamma på lokala varningar.

ANNONS