Karaoke avslöjar – det får oss att rodna

Petra Hedbom/TT

Publicerad 03.34

Forskare har närmat sig gåtan om varför vi rodnar med hjälp av det skämmigast de kunde komma på – karaoke. Arkivbild.

En hetta som stiger över kinderna och känslan av att bara vilja försvinna. Alla har nog varit med om att okontrollerat börja rodna.

Forskare har länge tampats med frågan varför vi rodnar. Nu har de närmat sig svaret – genom karaoke.

Forskarna från Nederländerna och Italien har använt en något ovanlig metod för att studera varför vi rodnar vid vissa tillfällen. I en studie lät de drygt 40 kvinnor mellan 16 och 20 år utföra något som många sätter högt på skämslistan: att sjunga karaoke.

Deltagarna fick välja mellan bland annat Adeles “Hello”, “Let It Go” från filmen “Frost” eller Mariah Careys ”All I want for christmas is you”. Innan de stämde upp i sång fick deltagarna veta att andra skulle titta och lyssna på uppträdandet.

Fick se sitt uppträdande

Vid ett senare tillfälle fick deltagarna komma tillbaka för att titta på inspelningar, dels av sitt eget framförande, dels av andra deltagare. Medan de tittade studerades hjärnaktivitet med MR-kamera liksom hudtemperaturen på kinderna.

Precis som förväntat visade resultaten att deltagarna rodnade mer när de tittade på inspelningen av sig själva än inspelningar av andra. Men forskarna blev förvånade över att de inte såg någon ökad aktivitet i de områden i hjärnan som kopplas till hur vi tänker kring hur andra uppfattar oss. Det tycks alltså inte vara den oron som driver rodnaden.

”Känner oss utsatta”

Däremot såg de att aktiviteten i de områden som är inblandade i syn ökade. De såg även en ökad aktivitet i delar som kopplas till rörelse och koordination.

“Baserat på detta verkar vi inte rodna på grund av att vi tänker på vad andra ska tycka om oss. Att vi rodnar tycks ske automatiskt när vi känner oss utsatta”, skriver Milica Nikolic, forskare vid universitetet i Amsterdam och en av forskarna bakom studien i en kommentar.