"Ingen borde förhandla med Putin"

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 13.57

En jättelik ukrainsk flagga förs fram i en pro-ukrainsk demonstration i Paris i helgen. Arkivbild.

Ukraina stöttas och Ungern kritiseras i det nya EU-parlamentets första resolution.

Viktor Orbán får endast stöd av ytterhögern.

EU måste fortsätta sitt stöd till Ukraina, ”så länge som det krävs”, heter det bland annat i det uttalande som röstades igenom på onsdagen med bred marginal: 495 ja-röster mot 137 nej och 47 nedlagda.

I resolutionen manas till fortsatta sanktioner mot Ryssland och Belarus och framtida Nato-medlemskap för Ukraina. Dessutom fördöms både Rysslands attack nyligen mot ett barnsjukhus i Kiev och den ”fredsresa” som Ungerns premiärminister Viktor Orbán gjorde till Moskva i början av juli.

– Ingen borde förhandla med (Rysslands president Vladimir) Putin, talade polske konservative ledamoten Andrej Halicki i den debatt som föregick omröstningen.

Resolutionen är en tydlig markering om att EU-parlamentet fortfarande har en klart övervägande Ukraina-vänlig majoritet, trots att högerextrema och Rysslandsvänliga partigrupper ökat i styrka.

Minoriteten hyllar ändå Orbán.

– Vi kan inte anklaga Ungern – ett nyckelland i den transatlantiska alliansen – för att inverka negativt när de försöker öppna diskussioner, sade Jordan Bardella från franska Nationell samling.

– Jag är tacksam för att herr Orbán tar ansvar, sade René Aust från tyska AFD.