Sex häktade efter terrortillslag – detta vet vi

TT

Publicerad 2023-12-15

Poliser framför rätten i Fredriksberg där häktningsförhandlingar med tre personer som gripits misstänkta för terrorbrott hölls sent på torsdagen.

Sex personer har häktats sedan dansk säkerhetspolis slagit till mot ett nätverk som misstänks ha planerat ett terrorbrott i Danmark.

Även i Tyskland har tillslag gjorts mot terrormisstänkta.

Här är det vi vet om tillslagen så här långt.

Dansk polis och säkerhetspolis (PET) slog tidigt under torsdagsmorgonen till mot ett stort antal adresser i Danmark, bland annat i Köpenhamn och Århus. Tre personer greps.

.

På en presskonferens beskrev PET tillslaget som en ”säkerhetsoperation” där tillslagen gjorts tidigt för att förhindra brott. Enligt polisen tillhör de gripna ett nätverk som misstänks ha planerat ett terrorbrott i landet.

.

Vad exakt som ska ha planerats och vad som var målet eller motivet vill polisen och PET inte gå in på.

.

Enligt PET har de gripna också koppling till den kriminella gängmiljön i Danmark, det numera förbjudna gänget Loyal To Familia.

.

Under kvällen anhölls de tre, och ytterligare fyra personer anhölls i sin frånvaro. En av dem var en 57-årig man som greps i Nederländerna. Mannen släpptes därefter av holländsk polis, skriver DR.

Vid häktningsförhandlingarna under kvällen och natten häktades sex personer. En av de gripna, en 29-årig man, släpptes senare på fri fot.

.

De två som häktades på plats är enligt danska TV2 en man i 60-årsåldern och en 19-årig kvinna. Kvinnan nekar till brott, enligt hennes försvarsadvokat, skriver Ritzau. Det är ännu oklart hur mannen förhåller sig till anklagelserna.

.

Uppgifter från den israeliska underrättelsetjänsten Mossad under torsdagen om att de gripna i Danmark har kopplingar till terrorstämplade Hamas har inte bekräftats.

.

Under torsdagen gjordes också ett tillslag i Tyskland mot terrormisstänkta. Fyra personer, enligt public service-bolaget ARD Hamasmedlemmar, greps då misstänkta för att ha planerat att genomföra terrorattentat.

.

De fyra männen i Tyskland ska ha förberett ett attentat mot ett eller flera judiska mål. Själva gripandet skedde enligt ARD i samband med att de fyra höll på att hämta vapen ur någon form av underjordiskt lager.

.

Enligt danska PET finns inte någon direkt koppling mellan det tyska och danska tillslaget.

.

Terrorhotnivån i Danmark ligger i nuläget på nivå 4 av 5, precis som i Sverige.

ANNONS