Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladets ledarsida

Publicerad 2017-10-29

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson petar Fredrik Virtanen från tidningens ledarsida.

Detta efter att han anklagats för våldtäkt och sexuella trakasserier.

Virtanen är starkt kritisk mot beslutet.

– Hon vänder kappan efter den populistiska vinden, säger han.

Fredrik Virtanen lämnar Aftonbladets ledarsida.

Aftonbladets krönikör Fredrik Virtanen har tagit timeout efter att ha anklagats för våldtäkt av medieprofilen Cissi Wallin. Efter hennes uppmärksammade Instagram-inlägg om händelsen, som ska ha ägt rum 2006, så gick flera kvinnor ut och beskyllde Virtanen för övergrepp och trakasserier.

Tidningen har anlitat externa experter som ska utreda vad som hänt. Men redan nu står det klart att Fredrik Virtanen lämnar sitt uppdrag som kolumnist för tidningens ledarsida.

”Det pågår en internutredning på Aftonbladet om själva personalärendet. Den ansvarar tidningens publisher Sofia Olsson Olsén för och får ta den tid den behöver. Men vilka som skriver på ledarsidan är mitt beslut”, skriver Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson i en kolumn.

Hon fortsätter:

”Ledarsidan är tidningens röst. Det är en väldigt speciell roll att skriva här. Oavsett vad utredningen kommer fram till, så är min bedömning att Fredrik Virtanen inte längre kan medverka på Aftonbladets ledarsida”.

”Vänder kappan efter vinden”

Fredrik Virtanen är hård i sin kritik mot beslutet. I ett uttalande säger han:

– Det kommer som en stor överraskning för mig att Karin Pettersson godkänner det publicistiska haveriet, ”oavsett vad utredningen kommer fram till” om vad som skulle ha hänt för 10-15 år sedan. Jag har i sex år arbetat med Aftonbladets ledarredaktion. Den har stöttat mig i många svåra perioder av påhopp, hot och hat från meningsmotståndare och högerextrema och även under denna kris.

– Det har känts som att Karin Pettersson haft en ryggrad som inte viker. Nu har Aftonbladets politiska chefredaktör degenererat till någon som vänder kappan efter den populistiska vinden.

Sofia OO: ”Förståelse för beslutet”

Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén uppger att tidningsledningen avvaktar resultatet av utredningen.

– Som politisk chefredaktör bär Karin Pettersson ansvar för ledarredaktionen och det är hon som avgör vilka röster som förekommer där. Det är, som hon själv skriver, vår opinionsjournalistik som är Aftonbladets politiska röst i samhällsdebatten. Jag har full förståelse för att hon landar i det här beslutet, säger hon, och fortsätter:

– Som jag tidigare sagt så genomför just nu oberoende experter en utredning kring de nya uppgifter som framkommit rörande Aftonbladets medarbetare Fredrik Virtanen. När den utredningen är klar kommer vi som arbetsgivare bestämma hur vi ska agera vidare.

”Rester av sexistisk kultur”

Det var Karin Pettersson som rekryterade Fredrik Virtanen till ledarsidan.

”Skälet var enkelt, Fredrik Virtanen är en briljant skribent med stort patos. Under de här åren har jag dessutom känt honom som en god kollega och kamrat. För fem år sedan informerades jag om förundersökningen där Cissi Wallin anklagade Fredrik för våldtäkt, och att den lades ned då brott inte kunde styrkas. För mig var den frågan då utagerad. Jag kände inte till de andra uppgifter som nu har kommit fram”, skriver hon vidare i krönikan.

Tidigare i veckan publicerade Dagens Nyheter en granskning av kulturen på Aftonbladet. Där beskrevs miljön på tidningen som unken och kvinnofientlig.
Karin Pettersson skriver att hon inte känner igen sig i bilden. Hon menar dock att det finns ”rester av en sexistisk kultur” på redaktionen:

”Varför försvann så många kvinnliga mellanchefer och lovande tjejer? Varför var det nästan bara män som fick toppjobben i chefslagret över oss, i moderbolaget Schibsted?”

”Uppförde mig som en tölp”

I en lång intervju i Aftonbladet kommenterade Fredrik Virtanen anklagelserna som riktas mot honom. Han medgav då att han agerat illa.

– Det hände saker när jag missbrukade och missbruk gör människor helt annorlunda. Jag uppförde mig som en tölp men har inte drogat eller våldtagit någon.

Virtanen uppgav att också att han nu förändrat sitt beteende.

– Jag kämpar hårt för att vara en god och bra hygglig modern man. Det gör jag både privat och i mina texter.

Samlar vittnesmål från kvinnor

Efter den senaste tidens kritik mot kulturen på Aftonbladet har fem kvinnor på redaktionen startat projektet ”Dokumentet 2.0”. Det är en uppföljare till ett initiativ från 70-talet, då kvinnor samlade berättelser om sexism på tidningen i ett dokument. Nu har en liknande uppmaning gått ut redaktionens kvinnliga anställda.

– För att kunna förändra måste vi veta vad vi ska förändra. Vi måste börja någonstans och den här aktionen handlar om att våga börja berätta, har Frida Söderlund, krönikör och reporter på Nöjesbladet, tidigare sagt om projektet.