Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tobias, Tim

Aftonbladetkvinnor gör ny version av Dokumentet

Uppdaterad 2017-12-01 | Publicerad 2017-10-27

För 40 år sedan samlade kvinnliga anställda på Aftonbladet berättelser om sexism i ett dokument.

Nu är det dags igen.

– Vi måste börja någonstans och den här aktionen handlar om att våga börja berätta, säger nöjesprofilen Frida Söderlund.

Det var i mitten av 1970-talet som kvinnorna på Aftonbladet fick nog av kollegornas sexism och supande på jobbet.

Manliga kollegor tafsade mer ju fullare de blev.

”Som kvinna fick man ständigt passa sig, flytta sig eller om männen var tillräckligt berusade, flytta på dem”, skriver Eva Franchell på Aftonbladets ledarsida.

Men redan då fanns motsvarigheter till #MeToo.

”Jag satte en ’matsedel’ i maskinen, ett litet manusblad med två kopior, och skrev snabbt ihop en text där jag berättade om supande och tafsande män. På samma sätt gjorde de andra kvinnorna. Utan någon särskild tanke på att detta skulle uppmärksammas utanför tidningen samlade vi ihop material till ett kollektivt vittnesmål”, skriver Maria Schottenius, nu på DN, i en krönika.

Uppmanar kvinnor att berätta

Så skapades Dokumentet, och nu är det dags igen. Fem kvinnor på Aftonbladet uppmanar nu de kvinnliga anställda att dela med sig av sina upplevelser av sexuella trakasserier och övergrepp på jobbet.

– För att kunna förändra måste vi veta vad vi ska förändra. Vi måste börja någonstans och den här aktionen handlar om att våga börja berätta, säger Frida Söderlund, krönikör och nöjesreporter på Aftonbladet.

Kvinnorna som delar med sig av berättelserna får välja om de vill vara anonyma eller skriva under med namn. Om det blir en faktisk bok, som förra gången, eller något annat vet man inte än.

Senaste veckorna har varit turbulenta på Aftonbladet. Fredrik Virtanen har tagit timeout efter att ha anklagats för våldtäkt av Cissi Wallin. Ytterligare en Aftonbladetmedarbetare har på sociala medier anklagats för våldtäkt.

”Saker rivits upp”

Frida Söderlund tror att det har varit särskilt jobbigt för de kvinnor som ha blivit utsatta.

– Det har varit skittufft för alla. Men för vissa har nog saker rivits upp, de har blivit påmind om händelser som de försökt att hantera ensamma väldigt länge, säger hon.

– Det är lätt att känna sig utsatt i sin ensamhet. Nu tror jag att få känner sig ensamma i det här och tillsammans är vi mycket starkare.

Frida Söderlund hoppas att Dokumentet 2.0 ska göra skillnad för arbetsklimatet på Aftonbladet.

– Nu är det vi kvinnor som backar upp varandra, men för att det faktiskt ska bli någon riktig skillnad måste män rannsaka sig själva. Inte hamna i försvarsställning utan i stället tänka igenom ”vad har jag gjort för att bidra”, säger Frida Söderlund.