Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Orsaken bakom dödsolycka klarlagd

Uppdaterad 2013-02-25 | Publicerad 2013-02-24

BANGKOK. Fallet med de fyra unga svenskar från Varberg som dog i en trafikolycka i Thailand förra året är nu helt avskrivet.

Föraren av den fiskbil som orsakade dödsolyckan är villkorligt frigiven.

Svenskarnas familjer och deras försäkringsbolag har gått med på att ett ”mekaniskt fel” orsakade olyckan och reser inga andra krav.

Alla anspråk på ersättning har reglerats.

Den 1 februari 2012 kolliderade de fyra svenska ungdomarna med fiskebilen när de var på väg till dykning på Phangnga, norr om Phuket i Thailand, i en taxi.

Flydde efter olyckan

Klockan 07 på morgonen en onsdag kolliderade de med bilen som körde frusen fisk söderut. Det var en brutal olycka och det tog polisen närmare tre timmar att klippa loss offren ur vraken.

Förutom de fyra svenskarna omkom deras chaufför. Fiskbilens chaufför sprang från platsen.

Två dagar senare gick dock lastbilschauffören Muhanadyousi Jayousao, 27, in på en näraliggande polisstation för att ange sig själv. Polisen anklagade honom för farlig körning och menade att han somnat bakom ratten.

Ett däck lossnade

Att inblandade i trafikolyckor smiter är inget ovanligt i Thailand: rädslan för den korrupta polisen är större än det eventuella straffet. Även om du är oskyldig är det bättre, och billigare, att fly från platsen.

Chauffören dömdes först till fyra års fängelse och böter på motsvarande 5 000 kronor. Men eftersom han erkände sig skyldig halverades straffet till två års fängelse och 2 500 kronor i böter.

Men nu när det är klarlagt att ett mekaniskt fel, ett däck som lossnade på lastbilen, går han villkorligt fri efter gott uppförande i häktet.

Här inträffade
olyckan