"Bomben" försenar tåg via Köpenhamn

Publicerad 2012-12-12

Tågtrafik kraftigt försenad via centralstationen

All tågtrafik stoppades via centralstationen i Köpenhamn efter att ett misstänkta paket hittats på ett tåg till Sverige.

I paketet fanns endast ett bilbatteri och ett par vindrutetorkare.

Det dröjer flera timmar innan tågtrafiken är igång fullt ut.

Alla tågspår vid centralstationen stängdes med kort varsel strax efter 13-tiden på eftermiddagen.

Ett mystiskt paket hade hittats i ett Öresundståg på spår fem som var på väg till Sverige. Polisen misstänkte att det kunde finnas en bomb i paketet, rapporterar Ekstra Bladet.

Strax efter 15-tiden avslöjade polisen vad paketet innehöll: ett bilbatteri och ett par vindrutetorkare.

Bombhotet blåstes av och centralstationens avspärrningar hävdes.

Kvinna betedde sig nervöst

Paketet kopplades tidigt till ett par som, enligt uppgift till polisen, steg på tåget, men klev av igen strax innan tåget skulle åka mot Sverige.

Kvinnan ska ha frågat mannen innan hon placerade det mystiska paketet på bagagehyllan:

– Är paketet korrekt placerat?

Föraren på tåget upptäckte paret och la märke till att kvinnan verkade nervös.

Tåget skulle ha avgått klockan 12.52, men blev kvar på perrongen, enligt Ekstra Bladet, på grund av det misstänkta paketet och märkliga paret.

Bombhotet stoppade all tågtrafik till eller från Köpenhamns centralstation i två timmar. Tågbolaget DSB uppgav för Jyllands-Posten att varken Öresundstågen eller några andra tåg körts därifrån. Tåg på väg från Malmö tvingades vända, enligt Sydsvenskan.

Tågtrafik kan rulla igen

Tågen började rulla igen vid 15.30-tiden – men dras med kraftiga förseningar. Enligt polisen kommer det att ta flera timmar innan tågtrafiken flyter på som normalt.

Trots att hotet har avfärdats fortsätter polisen sin utredning.

– Vi kommer nu att ha stort fokus på att hitta paret och ta reda på vad syftet varit att lägga paketet där, säger Lars-Christian Borg, polisens talesman till Ekstra Bladet.

Polisen har övervakningsbilder på paret och vittnen har uppgett att både kvinnan och mannen pratar danska.

– Om de hade försökt att frakta ett paket gratis till Sverige så är det ovanligt dumt, säger Jacob Dyrsting, på polisen i Köpenhamn till Ekstra Bladet.

På paketet var det nämligen inristat ett kvinnligt förnamn.

"Vi har väntat i en timme"

Flera svenskar strandades under eftermiddagen på olika platser i Danmark, däribland Kastrups flygplats.

– Jag skulle åka tåg till Malmö. Vi har väntat en timme, men får varken ersättning för våra biljetter eller hjälp med bussar. Tågbolaget tänker inte göra någonting. Folk är rätt arga, säger läsaren Jesper som befinner sig på Kastrup, vid 14.30-tiden.

Det är andra dagen i rad Köpenhamn drabbas av bomblarm. I går spärrades ett område i anslutning till Rådhusplatsen av sedan en misstänkt väska hittats. Den visade sig senare vara tom, skriver den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Texten uppdateras.

ANNONS