Carolyn, 40, flydde från sekten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-24

LONDON. Med stridsvagnar och dragna automatvapen stormade polisen sexsektens högkvarter i Eldorado, Texas.

Över 400 barn togs om hand och kvinnorna i sina gammalmodiga frisyrer grät förtvivlat.

Carolyn Jessop såg det på tv och grät hon med.

– Jag flydde från den sekten med mina åtta barn.

Det var barnen som fick Carolyn Jessop, 40, att fly sekten Fundamentalistiska Jesu Kristi kyrka av sista dagars heliga, FLDS.

– Bilderna på kvinnorna i ankellånga klänningar som håller sina barn i handen väckte hemska minnen, säger hon i Daily Mail.

Bortgift som 18-åring

På sin 18-årsdag blev hon bortgift med Merril Jessop, 50, som hade sex andra fruar och 54 barn. Under de kommande 15 åren blev hon misshandlad, våldtogs – och födde åtta barn.

– Jag förstod inte vad våldtäkt är, men jag förstod att en man hade rätten att få barn med en kvinna efter att han gift sig med henne, säger Carolyn Jessop till Time.

Hon är sjätte generationen i en familj som tillhör FLDS, som bröt sig ur mormonrörelsen på 1930-talet. Sedan dess tycks tiden ha stått stilla i sekten.

Carolyn Jessops far hade fyra fruar. Men hon var en ifrågasättande flicka. Hon hade sett sin syster försöka fly sekten men släpas tillbaka och hur hennes mamma fallit i djup depression. När Carolyn Jessop berättade för sin far att hon ville studera till barnläkare låste han in henne i tre dagar och förberedde bröllopet.

Bortgift med främling

– Jag tvingades gifta mig med en 50-årig främling.

Inom FLDS är profetens ord lag, polygami är ett villkor för att komma till himlen och kvinnornas status mäts i antal nätter med äkta mannen och i antal barn.

När äldsta dottern Betty, 16, stängdes in hos sektledaren Warren Jeffs i tre dagar drabbades Carolyn Jessop av panik. Hon visste vad de äldre männen gjorde med unga flickor. Många av kvinnorna bar solglasögon för att dölja sina blåtiror.

Planerade flykten i tre år

– Jag kunde inte vända mig någonstans för hjälp och fick inte lämna vårt lilla samhälle utan makens tillåtelse. Men jag var beredd på att offra allt för att komma ut, säger hon.

Det tog henne tre år att planera flykten. Den 21 april 2003 fick hon sin chans.

Maken Merril Jessop var bortrest. Hon hade tjugo dollar i fickan, stuvade in sina åtta barn i skåpbilen med nästan tom tank och körde ut med billjusen släckta. Dottern Betty skrek och protesterade i baksätet.

– Vi hade ju fått lära oss att alla utanför vårt samhälle var elaka och ville förstöra för oss och Gud. Men jag ville inte låta mina barn växa upp utan att ifrågasätta hur vi levde, säger Carolyn Jessop.

Larmet hade gått

Hon hörde att larmet om att hon försökte fly redan gått. Maken Merril Jessop och flera av sektens överhuvuden var strax bakom henne.

Men hon kom undan.

Carolyn Jessops bok ”Escape” om livet i sexsekten har blivit en succé i USA och släpptes i Sverige i januari. I höstas vittnade hon i rättegången mot sektledaren Warren Jeffs.

– Mitt vittnesmål var avgörande för att Jeffs skulle få fängelse för medhjälp till våldtäkten på en 14-årig flicka som tvingades gifta sig med sin vuxna kusin, säger Carolyn Jessop i Daily Mail.

Warren Jeffs tog kontroll över FLDS när hans pappa drabbades av en stroke 1998. När pappan dog tog han över pappans änkor och hade 70 fruar. De 10 000 sektmedlemmarna ser honom som en profet.

Andra ser honom som en tyrann.

16-åring slog larm

– Med Warren som ledare blev situationen värre och sekten blev allt mer sluten. Han talade ofta om världens undergång, säger Carolyn Jessop.

Polisen slog till mot sektens högkvarter i lilla Eldorado, Texas efter ett larmsamtal från en 16-årig flicka som berättade att hon blivit misshandlad av sin 50-årige make. Hon är gravid och har en åtta månader gammal bebis.

I torsdags började rättegången om de 416 omhändertagna barnen. De kan inte säga vilka deras biologiska föräldrar är, sina fullständiga namn eller när de har födelsedag. Barnavårdsmyndigheten upptäckte att flera barn hade brutna ben.

Kvinnorna förstår inte

”Våra barn har tagits ifrån oss utan att vi fått veta varför. Våra oskyldiga barn får konstant svara på frågor om saker de inte känner till, och vi är rädda att dessa förhör kommer att traumatisera dem”, skriver 136 kvinnor från sekten i ett brev till Texas guvernör Perry.

De sociala myndigheterna har inackorderat barnen i en sporthall.

– De är som utomjordingar – eller vi är utomjordingar för dem. Det är som att prata med folk från 1870, säger volontären Helen Pfluger.

Färgglada kläder

Carolyn Jessop vet vad hon menar. Sedan flykten har hennes barn fått uppleva sina första födelsedagskalas – och färgglada kläder.

– Jag kämpar fortfarande med mitt förflutna och vet att jag blev hjärntvättad. Om jag förlorat vårdnadstvisten hade jag också varit en av de där kvinnorna i Texas och det är ett öde jag inte önskar någon, säger Carolyn Jessop i Daily Mail.

Hennes stora sorg är dock att dottern Betty har återvänt till sekten.

– Vi har sporadisk kontakt. Men jag vet att hon när som helst kan försvinna för gott, säger Carolyn.