Serbiens regering spricker

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-08

Kostunica avgår – föreslår nyval i maj

EU-FRÅGAN SPRÄCKTE REGERINGEN. Serbiske premiärministern Vojislav Kostunica meddelade på lördagen att han avgår. Kostunica har misslyckats med att få den serbiska koalitionen att enas kring frågan om medlemskap i EU.

Frågan om att närma sig länderna som erkänt Kosovo blev för mycket.

Premiärministern i Serbien avgick idag med omedelbar verkan.

– Det kan inte uteslutas att Kosovo-chocken leder till att de radikala nationalisterna tar makten i Serbien, säger utrikesminister Carl Bildt, som befinner sig i Pristina just nu.

Premiärministern Vojislav Kostunica meddelade på lördagen att han avgår och att han vill utlysa nyval i maj.

Beskedet kom efter misslyckade försök att få serbiska regeringen att enas i frågan som gäller ett närmande till EU.

Kostunica anklagade tidigare i veckan indirekt koalitionspartierna i regeringen för att ge upp frågan om Serbiens anspråk på Kosovo till förmån för bättre relationer med EU och andra västländer, som accepterat och stödjer ett självständigt Kosovo.

Serbiske presidenten Boris Tadic har tidigare sagt att ett medlemskap i EU är Serbiens enda möjliga väg om man vill försvara rätten att behålla Kosovo.

”Olaglig statsbildning”

Kostunica har själv kallat det självständiga Kosovi en olaglig statsbildning som aldrig kan accepteras av Serbien. Han har också pekat ut beslutet att erkänna Kosovo som olagligt.

Regeringen i Belgrad har tidigare sagt att man enats om en plan som innefattar både Kosovo och de länder som erkänner den nya staten, däribland Sverige.

Bildt: Nationalisterna kan få makten

Parallellt landade idag svenske utrikesministern Carl Bildt i Pristina, för samtal med företrädare för den nybildade regeringen i Kosovo.

Efter mötet konstaterade Bildt att sammanbrottet i Belgrad ökar både spänningarna och utmaningarna i regionen.

– Det kan inte uteslutas att Kosovo-chocken leder till att de radikala nationalisterna tar makten i Serbien – och deti synnerhet om det uppfattas som att dörren till EU blir stängd, säger Bildt i en kommentar på sin blogg.

– Ett Serbien som sjunker ner i självisolering är självfallet ett problem främst för Serbien självt. Men det vore oklokt att underskatta de spänningar som det kan leda till i den vidare regionen – och då inte minst här i Kosovo.