Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Signe, Signhild

Kaos i tågtrafiken kring Stockholm

Publicerad 2014-11-21

Ett signalfel söder om Stockholm orsakade kaos i tågtrafiken under morgonen.

Både fjärrtåg och pendeltågen påverkades.

Felet åtgärdades under förmiddagen – men förseningarna fortsatte flera timmar till.

Ett omfattande signalfel i Flemingsberg, söder om Stockholm, ställer till det i tågtrafiken.

Det inträffade tidigt på fredagsmorgonen, men först vid 10-tiden var det avhjälpt.

– Felet är avhjälpt och trafiken är i gång igen. Det rullar men med kraftiga följdförseningar naturligtvis. Det klingar väl av här framåt eftermiddagen, sa Monica Näslund på Trafikverkets pressjour då.

”Det är beklagligt”

Stoppet mellan Södertälje syd och Stockholms central påverkade trafiken på sträckan Stockholm - Norrköping/Nässjö/Malmö/Hallsberg/Göteborg – i båda riktningar. Efter att felet hade avhjälpts var det fortsatt stora förseningar för fjärrtågen.

Även SL:s pendeltåg mellan Huddinge och Tumba drabbades och ersättningsbussar sattes in.

– Det har varit fulla bussar och svårt att få plats i rusningstrafiken. Det är beklagligt, men så är det tyvärr, sa Roger Ljung på Trafikverkets pressjour till TT under morgonen.

Stoppet och förseningarna ledde till kaos. På flera håll fick mängder av resenärer stå och vänta på att ersättningsbussar ska komma.

”Sista gången jag åker tåg”

Fortfarande vid 10.30-tiden rådde kaos på Centralstationen i Stockholm. "Det är folk överallt", sa en läsare. Vid en av ersättningsbussarna mot Södertälje från Cityterminalen uppstod tumult. "Vakterna har fått spärra av runt kön då flera började smita före", berättade en av dem som satt på bussen.

Vid niotiden uppgav en kvinna för Aftonbladet att omkring 150 resenärer då stått i kylan i Nykvarn i 45 minuter och väntat på ersättningsbuss, utan att det kommit någon.

En annan läsare som hörde av sig var på väg med tåg till en kompis begravning när det plötsligt blev stopp i trafiken. "Personalen kan inget göra. Vi är 1,5 timme sena minst! Jag kan inte sluta gråta på tåget", skrev hon.

"Blir nog sista gången jag åker tåg. Om jag nu ens kommer iväg", skriver en tredje läsare till Aftonbladet.