Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Valsegern ger grekerna hopp om framtiden

Publicerad 2015-01-26

ATEN. När Alexis Tsipras brett leende kliver upp på podiet exploderar jublet.

Fem år av lidande och förnedring är över.

Tsipras och Syrizas valseger ger grekerna hopp om en bättre framtid.

I början av kvällen vågade Syrizas anhängare inte riktigt tro på siffrorna från vallokalsundersökningar som visade på en storseger. Men ju längre kvällen led desto mer vågade de fira. Syriza får hälften av alla parlamentsplatser. Kanske till och med den där extra som ger egen majoritet.

– Det här var långt över våra förväntningar, säger en jublande George Handanos när jag träffar honom framför scenen strax innan Tsipras ska hålla sitt segertal.

Han är inte orolig för att Angela Merkel eller andra av Europas ledare ska sätta käppar i hjulet för Tsipras löften om att omförhandla villkoren för nödlånen från EU.

– EU måste respektera det grekiska folkets vilja. Det stora problemet är inte förhandlingarna med EU utan arbetslösheten på 25 procent.

Han drar åt blixlåset på den bruna skinnjackan. Kvällen börjar bli kylig.

Klockan är närmare halv tolv innan Tsipras dyker upp. Han sträcker armarna rakt upp och pumpar med en näve i luften. Ett hav av flaggor vajar fram och tillbaka.

Det första Tsipras säger är:

– I dag har det grekiska folket skapat historia.

”Vi ska förhandla om villkoren”

Det är första gången på decennier som väljarna i ett land i Europa röstats fram ett vänsterradikalt parti till regeringsmakten.

Resultatet innebär också att Grekland för första gången sedan militärjuntan störtades inte kommer att styras av något av de två traditionella partierna som dominerat grekisk politik fram till i dag. Syriza är ett tämligen nytt parti och Tsipras, 41, en väldigt ung ledare.

I skuggan av Syrizas seger så lyckades högerextrema Gyllene gryning kapa åt sig minst sex procent och troligen bli tredje största parti. Regeringspartiet Ny Demokrati tappade stort utan att för den skull sjunka ihop fullständigt.

Även om Syriza inte får egen majoritet finns det ett antal småpartier som de kan samarbeta med. De kommer att kunna bilda en regering och Alexis Tsipras blir premiärminister.

Tsipras talar inte fritt från hjärtat. Han tittar ofta ner i det skrivna talet. Förmodligen mån om att inte säga något som kan göra Europa ännu oroligare än man redan är. Samtidigt vet han vad anhängarna vill höra. Han kan inte gärna säga något annat nu.

– Det är slut med trojkan (EU, ECB och IMF), dundrar Tsipras. Vi ska förhandla om villkoren. Men med ansvar.

Sista meningen ett tecken på att han är beredd att kompromissa.

I talet uppmanar han också de 200 000, ofta välutbildade, greker som flyttat utomlands sedan krisen började, att återvända hem.

– Vi behöver er hjälp att bygga upp Grekland igen.

”Inte har haft något att glädjas åt”

Jag pratar med några greker som inte är "die hard" Syrizasupporters. De är glada men ändå avvaktande.

– Först om två månader tänker jag svara på frågan om det var bra att Syriza vann, säger Andreas som i stället röstade på kommunistpartiet.

– Jag är rädd att Syriza precis som så många andra politiker inte klarar av att hålla sina löften.

Men ska man sammanfatta vad grekerna känner med ett enda ord så är det ordet hopp.

När Alexis Tsipras talat färdigt drar ett fyrverkeri igång framför oss. Syrizaledaren tar tag i mikrofonen igen.

– Under fem år har vi inte haft något att glädjas åt, säger han med skjortan uppknäppt. Men i kväll ska vi fira.

Jublet stiger än en gång mot natthimlen innan folk sakta börjar dra sig hemåt. Themis, vår tolk, kan jämföra med många andra val.

– Det var ovanligt lite folk ute och firade i kväll, särskilt efter en sån här storseger.

Fem år av åtstramning och kraftigt sänkt standard sätter sina spår. Folk hoppas att Syriza ska innebära något nytt men inte alla vågar verkligen tro det.