Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Dömd för mord på svenska - kan släppas i förtid

Uppdaterad 2014-07-08 | Publicerad 2014-07-07

Svenska Anni Dewani sköts ihjäl under sin bröllopsresa i Sydafrika.

Men nu kan den livstidsdömde mördaren släppas fri.

– Han har kallblodigt mördat en helt oskyldig tjej. Låt honom sitta inne, säger Ashok Hindocha, Annis farbror.

28-åriga Anni hade varit gift i två veckor med den brittiska mångmiljonären Shrien Dewani, 33, när hon mördades på parets bröllopsresa i Sydafrika.

Två män prejade taxin som paret reste i, rånade dem och sköt ihjäl Anni.

Sen försvann de med bilen och lämnade Shrien Dewani och taxichauffören bakom sig. Bilen hittades några timmar senare med Annis döda kropp i.

Tre och ett halvt år senare har familjen fortfarande inte fått tid att sörja.

– Det är jävligt jobbigt. Så fort man kommer undan från det och försöker tänka på något annat så händer en ny sak, säger Ashok Hindocha.

Mördaren kan släppas fri

För historien om mordet på Anni Dewani är långt från över. Nu kan hennes livstidsdömde mördare bli fri i förtid.

Han är nu 25 år gammal och lider av obotlig cancer, skriver brittiska tidningen Daily Mail. Redan under rättegången år 2012 fick man avbryta förhandlingarna när 25-åringen kräktes blod på grund av en hjärntumör.

Elva läkare har intygat att 25-åringen, som flyttats från fängelse till ett sjukhus i Kapstaden, inte kommer övervinna sin cancer, enligt en hemlig rapport som tidningen har tagit del av.

– Läkarna säger att han kommer dö snart och att han borde få göra det som en fri man. De ser ingen mening med att han dör i en cell, säger en källa till Daily Mail.

Ashok Hindocha berättar att familjen tycker att det är helt fel att 25-åringen kan släppas fri.

– Vi anser att det är fel att ens tänka på att släppa honom innan hela fallet är över. Det har gått fyra år, men handlat om allt annat än varför hon dog, säger han.

Dessutom påpekar han att läkarna inte vet hur länge den livstidsdömde 25-åringen kommer att leva.

– De kan inte garantera om han har en timme, en månad eller ett år att leva. Jag önskar honom en frisk hälsa, så han kan sitta inne den tid han är dömd för, säger Ashok Hindocha.

Maken misstänks ligga bakom

Vad som till en början såg ut som ett ordinärt rånmord växte snabbt till en rättslig snårskog.

Det visade sig snabbt att även taxiföraren var inblandad. Erkännanden lades fram och togs tillbaka. Men till slut dömdes två av rånmördarna till 18 och 25 års fängelse. Den tredje fick livstid eftersom rätten ansåg att det var han som hade skjutit Anni Dewani.

– Han har inte visat någon sympati. Han har ljugit rakt av. Vi har inga direkta sympatier för honom, säger Ashok Hindocha.

Men det var inte över där. Åklagaren ansåg dessutom att Annis nyblivne man var inblandad i mordet, efter ett utpekande från en av de dömda. Sedan mordet ägde rum, i slutet av 2010, har Shrien Dewani stridit hårt för att slippa utlämnas till Sydafrika där en rättegång väntar.

Men i april i år höll det inte längre. Shrien Dewani förlorade kampen mot utlämningen och han flögs från Storbritannien till Kapstaden där han nu står under psykiatrisk vård för påstådd posttraumatisk stress.

Rättegången mot honom ska äga rum i oktober.

Nu hoppas familjen att rättsprocessen ska få ett slut, så att sorgearbetet kan börja på riktigt.

– Det vi har förlorat kommer vi aldrig få tillbaks, men frågorna och spekulationerna har tagit kål på oss, säger Ashok Hindocha.