Vart tredje svensk byggnad fuktskadad

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-09

Ny rapport från Boverket avslöjar fukt- och mögelproblem för villaägare

36 procent av de svenska byggnaderna har fukt och mögelskador.

Det visar ny statistik från Boverket.

Mest skadedrabbade är äldre småhus.

– De flesta av skadorna är lindriga, men en tredjedel av skadorna ger en försämrad inomhusmiljö i form av luktproblem, säger Olle Åberg som är fuktexpert på Boverket.

I villorna är fuktskador vanligast på vinden och i grunden. Skadorna beror framför allt på dåliga konstruktioner, enligt Boverket.

60- och 70-talet

Mest drabbade av fukt och mögelskador är äldre hus och i många av 60- och 70-talshusen har fuktskadorna lett till luktproblem. Det innebär i sin tur en sämre inomhusmiljö.

– Problemen i 60- och 70-talshusen är kända sedan tidigare, men resultatet visar att fler hus än vi förväntade har fuktskador och försämrad inomhusmiljö, säger Olle Åberg.

Även nyare hus

Hus byggda de senaste 25 åren har färre skador än äldre, men innebär ingen garanti.

Skador som sticker ut i nyare hus är problem med enstegstätade regelväggar. Dessa utgör en liten del av de totala fuktskadorna, men av de hus som är byggda med denna konstruktion är det många som har fått skador, uppger Boverket.

Boverket har på uppdrag av regeringen genomfört en studie av det svenska byggnadsbeståndet. Boverket har undersökt cirka 1800 byggnader som är statistiskt utvalda för att representera det svenska byggbeståndet.

Problem i badrum

Nyligen rapporterade Anticimex om ett annat fuktproblem: Ett av fyra badrum riskerar att bli fuktskadat.

Företaget genomförde under perioden 2008 till 2010 hela 110 000 badrumsbesiktningar. De konstaterade då att gamla plastmattor, otäta skruvhål, träpanel på väggar och gamla golvbrunnar är exempel på brister som kan leda till fuktskada i badrummet.

Den totala kostnaden för att renovera dessa badrum uppskattas av Anticimex till cirka tre miljarder kronor.

Livslängden för ett badrum är ofta cirka 15 till 20 år. Efter det kan det vara dags att renovera badrummet, enligt Anticimex.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln