Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jon, Jonna

”Ska bli skönt när det blir kallare”

Uppdaterad 2012-02-02 | Publicerad 2012-02-01

I finska frostriket Rovaniemi välkomnas rysskylan

ROVANIEMI. Finska myndigheter varnar för farorna med rysskylan.

Nu kommer den till Sverige. Aftonbladet besöker finska Rovaniemi – där bottentemperaturerna tas emot med öppna armar.

– Det ska bli skönt, det är ju normalt. Jag gillar kyla och mörker, säger Rovaniemibon Katarina Kettonen, 47.

Kylan, med temperaturer under – 30 grader, har sedan i helgen börjat svepa in över finska gränsen. Den hålls kvar av ett kraftigt högtryck, som nu är på väg västerut över Östersjön och Bottniska viken.

I Finland har Meteorologiska institutet sedan i går gått ut med nationella varningar om att den "stränga kölden" i landets östra och

norra delar riskerar orsaka hälsobesvär hos riskgrupper under resten av veckan.

”Kvalmigt”

Aftonbladet besöker Rovaniemi, nära polcirkeln i finska Lappland, där de flesta verkar välkomna temperatursvackan.

I går kväll visade termometern fortfarande bara på –20 grader.

Kvalmigt, om man frågar tandhygienisten Katarina Kettonen, som var ute och rastade labradoren Hektor längs älven.

– Det ska bli skönt när det blir kallare. Jag är född här, jag gillar det. När barnen var små fick de sova ute i vagnen om vintrarna, säger

hon.

Charterresor till solen är inget för henne.

– Nej, jag bor på rätt plats. Jag skulle aldrig åka till Spanien eller Italien eller så, usch. På somrarna åker jag med familjen till stugan

vi har i Muonio (20 mil norrut, reds anm).

Hon får medhåll av turistguiden Mikko Vanhata, 28, som just lett en skotergrupptur från flygplatsen till ett hotell i centrum.

– Eftersom december var så varm så har isen på älven inte fryst fortfarande. Vi brukar åka över den, men nu har vi tvingats göra ändringar i vårt program.

Inte heller Mikko föredrar värme.

– När det är sommarhetta kommer man till en punkt där man inte kan ta av sig mer kläder. Åt andra hållet finns det ingen gräns, säger han och vrider på handgasen.

Bären försvinner

I Rovaniemi ligger forskningsstationen Arctic center, knutet till Lapplands universitet. Där jobbar professor Bruce Forbes, en amerikan som brinner för marker med ständig tjäle, och som kom till staden för 17 år sedan och blev kvar. Han har en lokal klubb där han spelar

60-talsrock under alteregförklarar allvaret i frånvaron av kyla.

– Många växt- och djurarter är anpassade för klimatet här och under de senaste åren, med mildare vintrar, har vi sett att ekosystemen rubbas.

Bland annat har en mask börjat invadera. För att maskens ägg ska dö måste temperaturen ligga under –36 grader under flera på varandra följande dagar.

– Det brukar det vara, men inte de senaste tre vintrarna. Nu äter masken upp den känsliga vegetationen, säger Forbes.

Hjortron, lingon och blåbär har försvunnit i stora områden.

Rennäringen lider också av klimatförändringarna.

– När det regnar mycket på vintern och det till slut fryser låser istäcket in växterna på marken så renarna måste matas för hand. Det är inte bra, säger Anne Nourgam, lärare i samiska vid universitetet.

”Hatar kylan”

På en bro över älven Kemijoki möter Aftonbladet den enda som är negativt inställd till iskylan.

– Jag hatar den. Jag gillar inte att ha så mycket kläder på mig. Jag tror jag kommer flytta härifrån, av massa anledningar men kylan är en

av dem, säger kocken Aino Holopainen, 19.

Enligt Lovisa Andersson, meteorolog på SMHI, kommer lågtrycket att dra in över Sverige under natten mot torsdag. Det för inte bara med sig temperaturer nedåt –30 grader i norr och –20 i mellersta landet.

– När den kalla luften möter det varmare havet bildas nederbörd, så det blir en hel del snö. Lokalt kan det komma mycket, säger hon.

Följ ämnen i artikeln