Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Verner, Valter

Hemtjänsten städade i fyra år – så här såg det ut under ytan

Uppdaterad 2018-08-14 | Publicerad 2018-08-13

När det var dags att städa ut Magnus Olaussons pappas lägenhet fick de en chock. Bakom den städade fasaden dolde sig smuts. Nu rasar Magnus mot hemtjänsten i Kungsbacka kommun.

– Jag är bestört över att min pappa har levt under sådana här omständigheter, säger han till Aftonbladet.

Under fyra år har Magnus Olaussons 89-årige pappa, som är dement, bott i en servicelägenhet i Kungsbacka kommun. Via kommunen har han fått hemtjänst som bland annat hjälpt honom med städning, hygien, mat och inköp, skriver SVT.

Men familjen har dock varit missnöjda hemtjänstens arbete. Enligt Magnus har både medicinering, hantering av mat och inköp samt hygien misskötts – vilket de har påpekat. Det var dock först när familjen städade ur lägenheten som Magnus bestämde sig för att anmäla kommunens hemtjänst till Inspektionen för vård och omsorg. I lägenheten dolde sig smuts.

– Vi fick besked om att vi skulle plocka bort hjälpmedlen som förhöjningen på toalettsisten. När vi gjorde det så rann det avföring. Och ju mer vi letade desto mer hittade vi. Det var mögel i köksfläkten och det var riktigt osanitärt, säger har och fortsätter:

– Vi hittade nålar från hans blodsockermätare på golvet i hans klädkammare. Det var en riktigt smutsig miljö han levt i.

”Det är beklämmande”

Magnus pratade med kommunen som betalade för en städfirma. Det krävdes tre städare i två dagar för att rengöra lägenheten.

– Under sina 60 år som gift har de haft rent och snyggt i alla tider. Nu är han 89 år och har inte kapaciteten att klara det här själv. Jag är bestört över att min pappa har levt under sådana här omständigheter.

Enligt Magnus har hemtjänsten inte uppfyllt de krav som varit utlovat.

– Jag är riktigt besviken. Kommunen har tagit betalt under fyra års tid för att genomföra städningen och ge honom den vård han har rätt till men man har inte genomfört uppdraget. Det är beklämmande tycker jag, säger han och fortsätter:

– Han har velat bo kvar hemma så länge det har gått och inte velat flytta till ett äldreboende. Nu när vi ser facit så skulle vi ha flyttat honom mycket tidigare.

Nu bor pappan på ett korttidsboende i väntan på att flytta in på demensboende.

– Han är nöjd, ren och fin och luktar inte illa. Det är bara positivt som jag ser det. Det är bara tråkigt att det tagit så lång tid för att uppmärksamma hur illa skött han har varit.

Helené Ljungqvist är ställföreträdande verksamhetschef för hemtjänsten i Kungsbacka kommun. Hon har fått ta del av en film på Magnus pappas lägenhet.

– Jag kan inte gå in på ett enskilt ärende men jag kan säga att just den städningen inte ser bra ut. Det är beklagansvärt, säger hon till SVT.

Enligt henne ska anhöriga inte behöva städa utöver det hemtjänsten gör. 

– Det är beklagligt om vi har kunder och anhöriga som inte är nöjda. Vi tar tacksamt emot synpunkter och klagomål. Vi vill få det så bra som möjligt för våra koder.

ANNONS