Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

SD:s EU-topp: "Jag är okunnig om de andra partierna"

Uppdaterad 2014-05-20 | Publicerad 2014-05-01

Sverigedemokraternas EU-toppkandidat Kristina Winberg känner inte till något om det egna partiets förflutna.

Och hon har svårt att ha en åsikt om vilka partier SD bör samarbeta med i EU-parlamentet.

– Jag kan inte påstå att jag är så kunnig om de andra politiska partierna, säger hon till Aftonbladet.

Kristina Winberg, 48, vill ha kvar europeiskt samarbete kring miljö, klimat, utbildning, forskning, frihandel och brottslighet, men göra EU mindre överstatligt.

– Vi ser att 50 procent av besluten som fattas i riksdag, kommun och landsting kommer från EU. Det innebär att EU i princip har mer att säga till om än våra riksdagsledamöter.

Röstade ja till EU

Hur röstade du i EU-valet 1994?

– Jag röstade ja. Jag var ganska dåligt påläst, tror jag, och media har en stor påverkan. Jag tyckte det lät fantastiskt bra att vi skulle kunna resa så smidigt och kunna köpa hem öl och sprit från Tyskland. Inte för att jag brukar det, men det lät väldigt bra. Jag hade väl inte tänkt mig att det skulle bli det EU som det skulle bli i dag.

– Med tanke på att jag jobbat inom resebyrå i 15 år ser jag att även om vi kan resa utan pass tror jag inte att det är många svenskar som reser utan pass ändå.

Motståndarna inför EU-valet påpekade ju just att det var överstatligt och att makt skulle förflyttas från Sverige till Bryssel. Vad tänkte du om det då?

– Jag kan vara ärlig och säga att jag inte reflekterade just över EU-motståndarna. Jag var ganska opåläst och tyckte det lät fint och vackert att få resa fritt. Jag var väl inte så intresserad av innebörden just då.

Vilken parlamentsgrupp vill du att ni ska tillhöra?

– Vi kan inte säga i dag vilken, eller om vi ska ingå i någon grupp över huvudtaget. Efter valet löses ju alla grupper upp och nya bildas. Det kommer säkert vara befintliga grupper som är i dag men det kommer förmodligen bildas nya också. Vi vet ju inte vilka som bildas eller hur de kommer se ut, så vi måste ju ta ställning till det efter valet.

Vet lite om Front National

Vi träffade franska Nationella fronten i Strasbourg och de välkomnade er i den grupp de tänker sig bilda. Vad säger du om det?

– Det har de ju rätt att göra, absolut, det är upp till dem. Men vi vet ju inte i vilken konstellation de kommer sitta och vilka andra partier som kommer att ingå så det kan ju inte vi ta ställning till nu.

Men hur ställer du dig till dem?

– Jag kan inte så mycket om deras politik faktiskt. Jag har fokuserat nu på att lära mig så mycket som möjligt om just den politik vi vill driva i EU och vi har ju andra som har sonderar terrängen och tar hand om sådana bitar. I mitt fall kan jag säga att jag kan inte påstå att jag är så kunnig om de andra politiska partierna, mer än Dansk Folkeparti som vi ju haft ett bra samarbete med tidigare. Så det kan jag ju säga, då, att jag kan ju lite om dem.

Är det inte viktigt att se över potentiella samarbetspartners?

– Jo, men vi har ju människor som undersöker de olika politiska partierna åt oss och sonderar terrängen och kommer ge sin åsikt. Och när det blir dags kommer vi få veta, liksom. Och då ser vi också vilka grupper som kanske bildas.

Kan ej svara om samarbete

Känns det inte viktigt personligen att veta vad du tycker om dem du ska samarbeta med?

– Jag vet ju så mycket som att vi kommer att samarbeta med EU-kritiska partier. Så där kan vi ju ta bort alla federalister, till exempel. Det är ju helt uteslutet. Men det går inte att förutse i dagsläget att vi ska samarbeta med den eller den.

Du har i en debattartikel uttryckt att "under inga omständigheter kommer vi samarbeta med extremister, fascister eller rasister". Om man tar bort federalisterna, då, vilka finns kvar som vill samarbeta med er, tror du?

– Ja, hur ska jag kunna svara på det? Ja, visst, nu står det i media att någon har sagt att de välkomnar oss men jag har ju inte haft kontakt med någon annan av de politiska partierna som jag pratat med. Jag kan inte säga i dagsläget att jag har någon information om det. Och vi har ju som sagt människor som undersöker och tittar på det.

"Har lärt mig mycket"

Du har tidigare sagt i en tv-debatt att du inte kan så mycket om EU. Är det inte viktigt, tror du, för att kunna förändra och få makt, att ha kunskap om systemet?

– Jag vet inte om jag sagt att jag inte kan så mycket, men självklart måste jag ju lära mig och jag har lärt mig otroligt mycket på de här tre månaderna. Sedan är det ju så här att jag inte åker dit ner alldeles ensam. Jag kommer med omsorg ta med mig personal som kan hjälpa mig på bästa sätt. Det finns resurser att anställa och jag känner mig trygg i att få med mig kompetent personal. Sedan visst, det här är ju nytt. Vi är ett parti som inte varit med. Vi har kanske ingen som vi direkt kan fråga hur det går till. Det är ungefär som när vi kom in i riksdagen. Jag ser det som en stor utmaning och jag har fått väldigt mycket stöd härifrån (partikansliet reds anm).

Är det någon fråga du ser att du faktiskt har chans att förändra i EU?

– Ja, självklart, och om jag har någon önskan om att få komma in i något utskott är det konstitutionsutskottet, där jag skulle vilja få plats. Inte för att det kanske är mina största intressen utan för att det är viktigast för Sverige att jag kommer med där och får insyn i kanske nya fördrag och utredningar och så vidare. Där kan jag vara med och påverka och se vad som händer. I många bitar handlar det om avgiften för EU. En av frågorna jag vill driva är att minska Sveriges avgift till EU.

Vill förbjuda tiggeri

Det har varit debatt om de romska tiggarna. Hur ser du på den frågan?

– Jag tycker att vi ska införa ett förbud mot tiggeri. Jag kan se med oro på att antalet tiggare har ökat i Sverige under de senaste åren och jag tycker inte det är rätt att vi ska ha den bilden med massa tiggare, för 90 procent av dem kommer från Rumänien, som tillhör EU och som har skrivit under på att ta hand om sin egen befolkning. Jag tycker att det är deras ansvar. EU har ju genom strukturfonder lagt in 32 miljarder extra för att Rumänien själva ska ta hand om sin befolkning. Rumäniens ambassadör har själv gått ut och sagt att det är Rumäniens ansvar. Jag tror att i och med att vi förbjuder tiggeri kommer Rumänien få ta mer ansvar. Då kanske det inte blir så att många kommer hit.

Tror du att det löser frågan för individerna att förbjuda tiggeri?

– Jag kan ju inte säga hur situationen för dem blir. Men på sikt, ja. I och med att Rumänien fått strukturfonden och varit slapphänta i att hantera den. Jag tror att om Rumänien själva ser att vi måste lösa problemen genom att få befolkningen dit.

SD:s bakgrund "inte relevant"

Du blev politisk aktiv 2009. Varför?

– Jag har väl alltid varit intresserad av samhällsfrågor, inte EU-valet 1994 då i och för sig, men efter det. Jag har sett utvecklingen vad som hänt i landet. Otryggheten, jag har två tonårstjejer. Kriminaliteten ökar. Någonting händer och det känns inte bra. Jag kan inte bara sitta hemma och tycka, utan då får jag väl engagera mig.

Varför blev det SD?

– Jag tycker att det var det partiet som står för den ideologin jag själv gör och det handlar mycket om att ska vi lösa många problem är det genom en minskad invandring till Sverige. Sedan att man vill ha hårdare tag mot kriminalitet och brottslighet är också något som tilltalar mig väldigt starkt. Samma sak när det gäller att värna om svenska traditioner och trygghet.

Hur ser du på partiets bakgrund inom vit makt-rörelsen?

– Jag har inte tittat på det över huvudtaget. Det är inte relevant eller intressant för min del. Bakgrunden i det här partiet vet jag faktiskt ingenting om, förutom det man läser i media.