Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Extremistens invit – till SD

Publicerad 2014-04-18

STRASBOURG. Det är fortfarande oklart vilka Sverigedemokraterna vill samarbeta med om de kommer in i EU-parlamentet.

Men klart är att franska högerextrema Nationella Fronten gärna vill ingå i samma partigrupp som svenskarna.

– De delar vår oro för utvecklingen i Europa, säger EU-parlamentarikern Bruno Gollnisch från Nationella Fronten. 

Mycket tyder på att Sverigedemokraterna för första gången kommer att finnas representerade i församlingen efter EU-valet den 25 maj. Partiet har ännu inte gett besked om vilka partier från andra länder som man skulle vilja samarbeta med i en partigrupp om man kommer in.

Det senaste året har man sonderat terrängen och bland annat träffat Marine Le Pen, partiledare för franska Nationella Fronten. Hon besökte Stockholm förra hösten för ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Nationella Fronten bjuder in SD

Det är franska partiet är i dag grupplösa, vilket minskar chanserna till rejält inflytande i parlamentet. Men redan nu står det klart att man efter valet vill bilda en ny partigrupp med bland annat högerextrema Frihetspartiet från Holland, som leds av den hårdföra islamkritikern Geert Wilders. Marine Le Pen, som också är EU-parlamentariker, har tidigare sagt att hon gärna ser att SD ingår i den planerade grupperingen. Hennes partikollega i parlamentet, Bruno Gollnisch, håller med.

– Ja, om de vill vore det bra. Jag tror att vi behöver alliera oss med folk som delar våra värderingar om EU:s dåliga effekter och att det behövs mer nationellt självbestämmande. När det gäller EU tycker jag SD mer eller mindre delar de värderingarna. Vi har velat träffa svenska patrioter under en lång tid. Det har varit svårt på grund av demoniseringen av oss.

Hetsat mot judar och invandrare

Nationella Fronten har en kontroversiell historia, kantat av hårda utspel mot judar, invandrare och politiska motståndare. Gollnisch har själv dömts för ett uttalande där han ifrågasatt Förintelsen. I dag har hans falang i partiet tappat inflytande, efter att han förlorade partiledarstriden mot Marine Le Pen då hennes pappa Jean-Marie Le Pen avgick för några år sedan.

Den nya partiledaren har tonat ned det mest hårdföra antisemitiska inslagen och i stället gått in på en mer islamkritisk linje.

Bruno Gollnisch menar att misstänksamheten från andra partier mot Nationella Fronten bygger på demonisering.

– Det fungerar inte att svartmåla oss i Frankrike längre för folk vet att vi inte är rasister eller fascister. Men i andra länder så skrivs det saker om oss som inte stämmer, säger han.

"Det är ett högerextremt parti"

Enligt Anders Bergman, författare och expert på högerextremism, är Nationella Fronten själva urtypen för högerextrema partier i Europa.

– De har gått från ren stövelfascism och antisemitism till en något mer polerad framtoning. Nu handlar det mer om ett budskap om att sätta franska arbetare först och att kraftigt minska invandring. Men det är fortfarande ett högerextremt parti, säger han.

Anders Bergman tror inte att SD ännu insett hur riskabelt det vore att samarbeta närmare med Marine Le Pens parti.

– Väljer man det väljer man förebilden för den europeiska extremhögern. Dansk Folkeparti och Sannfinnländarna är rädda för att beblandas med dem och vill inte samarbeta med dem, säger han.

En annan väg för SD är att samarbeta med de partier som i dag samlas i gruppen EFD. Här finns bland annat högerpopulistiska partier som Dansk Folkeparti, Sannfinnländarna och brittiska UKIP.

SD: "Vi vill vänta till efter valet"

Nationella Fronten har historiskt haft samarbete både med SD, men även med mer hårdföra Nationaldemokraterna, som bröt sig ur SD 2001.

SD:s partisekreterare Björn Söder säger att partiet vill avvakta med att bestämma sig om man ska ansluta sig till eller grupp eller vara grupplösa tills efter valet, då det står klart vilka partier och konstellationer som finns i parlamentet.

Han säger också att partiet kontinuerligt pratar med partier runt om i Europa, bland annat Nationella Fronten, för att sondera terrängen.

– Vi vill se vad det är för partier, vilken riktning de går i och hur de utvecklas. Vi bedöms ju inte på samma sätt i media som andra. Vi får stå till svars för vad partier i andra länder gör vilket inte drabbar andra partier i Sverige.

Han menar Nationella Fronten inlett en intressant resa under Marine Le Pens parti ledning.

– De vill bli ett konventionellt vanligt parti med hyfsat bra åsikter. Bruno Gollnischs falang är vi dock inte intresserade av. Han har haft samröre med extremistpartier, uttryckt sig antisemitiskt och jag vet att Marine Le Pen inte vill ha med honom att göra.