Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Brynolf

Här ska du plugga – om du vill ha bostad

Uppdaterad 2013-02-22 | Publicerad 2010-09-16

Och de här ställena ska du undvika

Ska du börja plugga men är orolig för att inte få en studentbostad?

Här är listan på de orter som garanterar dig en bostad – och de ställen du får räkna med att fixa bostaden på annat sätt.

Kaos i ett kök på en studentkorridor.

Flera av landets Universitet och högskolor garanterar sina studenter en bostad när de börjar studera vid deras skola men när Sfs, Sveriges förenade studentkårer, i sin bostadsrapport granskade vad som egentligen garanterades var det bara tre skolor som klarade kraven.

Gävle, Härnösand och Trollhättan är de ställena du ska plugga på om du vill vara garanterad en egen bostad med ett förstahandskontrakt. Åtminstone nu på höstterminen.

Lever inte upp till kraven

Flera av de andra skolorna uppger att de har en bostadsgaranti men de lever inte upp till de krav som sfs ställer, där alla som pluggar minst 15 hp/ termin ska omfattas och där man ska få sin bostad senast efter 30 dagar.

– Vi anser att en bostadsgaranti ska vara en garanti för en student att få en ordentlig bostad och en rimlig bostadssituation inte ett sätt för lärosätena att locka fler studenter, säger Elisabeth Gehrke, vice ordförande för Sveriges förenade studentkårer i ett pressmeddelande.

Flera års kö

Stockholm och Lund är två av de orter där studenterna inte kan räkna med att få en bostad – inte ens de närmsta åren.

I Stockholm stod det inför terminsstarten 52 000 studenter i bostadskö det är 4000 fler än vid terminstarten. Kötiden för en hyfsat central etta med kokvrå är för närvarande 3,5 år.

Lund är en annan Universitets stad där bostadsbristen bland studenter är alarmerande. I dag finns det 33 274 studenter i staden, vilket är en ökning med 1000 sedan förra hösten. Kötiden för ett eget boende ligger på runt 1,5 år, något kortare för ett korridorrum.

Trenden i staden är att kötiden blir allt längre samtidigt som utflyttningen från studentlägenheterna minskar.