Han är världens värste härförare

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-08-13

Joseph Kony har kidnappat 30 000 barn – som tvingas kriga i hans armé

På 18 månader har över 700 personer kidnappats i Afrikas djungler.

Hundratals av dem är barn som tvingas bli soldater hos en av världens mest eftersökta galningar.

Kidnappningarna sker i medieskugga i Kongo-Kinshasa och Centralafrikanska republiken. Oftast slår förövarna till i gryningen eller skymningen och attackerna är mycket brutala.

”Nära en tredjedel av alla som kidnappas är barn som tvingas bli soldater eller utnyttjas sexuellt av rebellkrigarna”, skriver människorättsorganisationen Human rights watch.

Förövarna är LRA – Herrens befrielsearmé – och hjärnan bakom de hänsynslösa brotten är en av planetens mest eftersökta människor.

Joseph Kony.

Vill skapa gudsstat

Den snart 50-årige ugandiern är en av världens mest bisarra brottslingar. Med sin befrielsearmé gör han allt för att genomdriva sitt mål – att skapa en kristen gudsstat i Uganda som ska baseras på de tio budorden. I praktiken är han en av världens grymmaste härförare.

Sedan han började sitt uppror 1986 har han kidnappat uppskattningsvis 30 000 barn och drivit 1,6 miljoner människor på flykt.

Dödar de svaga

Våldtäkter, mord, tortyr och fanatism följer i hans spår. De barn som är för svaga för att kriga i hans armé klubbas ihjäl. Barn tvingas döda andra barn eller vuxna som en del

i indoktrineringen. Enligt ryktet driver han ungarna mot fienden genom att tuta i dem att de skyddas mot kulorna om de smörjer in sitt bröst med olja i form av ett kors.

Själv sägs han årligen företa en sorts ritual på Atobergen i Uganda där han ligger orörlig i solen

i dagar tills hans hud är täckt med en matta av röda termiter varefter han sitter isolerad veckovis i en grotta och säger sig få sina order direkt från Gud.

Han står högt upp på många länders lista över de mest eftersökta brottslingarna. Kongo-Kinshasa, Uganda och Sudan har alla försökt att döda honom, men i dag vet ingen var han befinner sig.