Bidens avhopp – detta har hänt

Helena Nordenberg/TT

Publicerad 2024-07-22 12.57

USA:s president Joe Biden.

Han var fast besluten att inte ge upp loppet mot Donald Trump. Till sist fattade USA:s president Joe Biden ändå det historiska beslutet att kliva åt sidan.

Detta har hänt i amerikansk politik de senaste turbulenta veckorna.

27 juni: Den katastrofala debatten

Det hela börjar med en katastrofal tv-debatt i direktsändning. I CNN:s utfrågning den 27 juni inför det stundande presidentvalet framstår presidenten som skör och försvagad. Rösten är hes och sviker honom gång på gång. Svaren är långrandiga och otydliga. Hans motståndare, republikanernas Donald Trump, kommer visserligen med ett 30-tal missvisande eller direkt felaktiga påståenden under debatten, enligt kanalen CNN:s egna beräkningar. Men det spelar ingen roll. Joe Biden framstår ändå som debattens stora förlorare.

.

28 juni: ”Jag är inte en ung man”

Kritiken och oron inom partiet är omedelbar. På ett kampanjmöte i North Carolina försöker Biden att bemöta detta genom att delvis erkänna sina tillkortakommanden och säger: ”Jag är inte en ung man. Jag går inte lika lätt som tidigare, jag pratar inte lika flytande, jag debatterar inte lika väl, men en sak är klar. Jag vet hur man talar sanning!”

.

Dagarna som följer: Partikamrater ifrågasätter Bidens lämplighet

Flera röster höjs inom det egna partiet för att den 81-årige Biden ska hoppa av som Demokraternas presidentkandidat och i stället lämna över uppdraget till någon annan. Som den äldste sittande presidenten i USA:s historia reses frågor kring hans hälsotillstånd. Är han verkligen kapabel att vinna valet och – inte minst – leda landet i fyra år till?

.

5 juli: ”Jag är fortfarande i bra form”

Men trots allt fler uppmaningar från de egna leden och även från kända personligheter som stöttar Demokraterna, däribland skådespelaren George Clooney, vägrar Joe Biden hårdnackat att lämna över. ”Kan jag springa 100 meter på tio sekunder? Nej. Men jag är fortfarande i bra form”, säger Biden i en uppmärksammad tv-intervju den 5 juli. Han har besegrat Trump förut, och kommer att göra det igen, tillägger han.

.

11 juli: Nya felsägningar

Läget blir knappast bättre av en rad flagranta felsägningar. En av de värsta grodorna som hoppar ur presidentens mun är då han vid ett Nato-möte den 11 juli ska presentera Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och råkar säga ”president Putin”. Senare samma dag kallar han sin egen vice president Kamala Harris för ”vice president Trump”. Han har också, vid ett tidigare tillfälle i år, omnämnt sin franske motsvarighet Emmanuel Macron som ”Mitterrand”, som var Frankrikes president på 1980- och 90-talen.

.

13 juli: Trump utsätts för mordförsök

Den 13 juli undgår Donald Trump döden med en hårsmån då han utsätts för ett attentat under ett kampanjmöte i Pennsylvania. Efter mordförsöket ökar stödet för Trump, enligt opinionsmätningar. Pressen på att få Joe Biden att lämna över stafettpinnen till en annan lämpligare kandidat ökar ytterligare.

.

21 juli: Biden hoppar av

Den 21 juli meddelar Biden att han drar sig ur valkampanjen. ”Det är mitt livs största ära att få ha tjänat er som president”, skriver han på X. Joe Biden ger också sitt fulla stöd till vice presidenten Kamala Harris, att ta över som ny presidentkandidat.

Källor: ABC, CNN, Politico med flera.