Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Toppdiplomaten: Då kan hämndspiralen brytas

Sophie Tanha/TT

Publicerad 05.30

Israel har lovat ett kraftfullt svar på tisdagens robotregn från Iran.

Kanske leder det till ytterligare hämndaktioner och storkrig. Men det kan också innebära att spiralen bryts, enligt toppdiplomaten Jan Eliasson.

– Om det blir en mindre omfattande reaktion, så kan det möjligen bli ett slut.

Trots att Iran nyligen avfyrade över 200 robotar mot Israel är många bedömare överens om att regimen i Teheran helst vill undvika ett storkrig. Inte heller USA tros vilja se en eskalering.

Återstår Israel – vars premiärminister Benjamin Netanyahu har lovat att Iran ska få betala dyrt. Att Israel väljer att inte svara på Irans attacker är därmed uteslutet – trots omvärldens påtryckningar om nedtrappning, bedömer Jan Eliasson, som var vice generalsekreterare för FN 2012–2016.

Men det finns ändå hopp om att undvika ett direkt krig mellan de två regionala stormakterna.

– Att Israel inte svarar alltför aggressivt, och att Iran väljer att inte göra ytterligare en motaktion mot det som händer. Det är de två stegen som är viktigast, säger Eliasson.

”Inte så optimistisk”

Peter Wallensteen, freds- och konfliktforskare vid Uppsala universitet, är inne på samma linje – men lägger till att balansgången är mycket svår.

– Israel vill ju gärna slå till så att det är substantiellt, så att det märks. För man vill ha en avskräckningseffekt. Frågan är om Israel lyckas hitta en måltavla som inte är eskalerande, säger han.

Stora befolkningscentra eller regeringsbyggnader är exempel på mål som kan vara provocerande, medan attacker mot renodlade militära mål inte nödvändigtvis behöver innebära ytterligare svar, spekulerar Wallensteen.

– Förhoppningsvis. Men jag är inte så optimistisk, säger han.

Ett eldupphör i Gaza, som med de senaste veckornas utveckling i Libanon och Iran hamnar i skymundan, skulle också kunna kyla ned situationen i hela regionen.

Möjlighet uppnå mål?

Men den upptrappade situationen innebär för Israels del också en möjlighet att uppnå geopolitiska mål som satts för länge sedan, särskilt av den högerlutande del av det israeliska styret som Netanyahu tillhör.

– De har fått den här eskaleringen som ett slags trampolin att komma åt Hamas i första hand och Hizbollah i andra hand med, säger Jan Eliasson.

Det har också varit känt länge att Netanyahu velat reducera Irans kärnenergiprogram, som befaras utveckla kärnvapen.

– Man kanske använder situationen för att göra någonting som man i vissa läger länge velat, säger Eliasson.