Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Irankännaren: "En perfekt fälla"

David Hjorter/TT, Sofie Fogde/TT, Simon Uggla/TT

Publicerad 2024-10-01 19.38

Iran genomförde på tisdagen ett omfattande robotanfall mot Israel. En eskalering som ökar risken för att kriget sprider sig, enligt bedömare.

– Efter att Israel knäckt Hamas i Gaza riskerar Iran att förlora sitt viktigaste verktyg i regionen, Hezbollah, och ställs inför valet att acceptera det eller göra något väldigt drastiskt. Nu verkar de ha valt den riskablare vägen, säger Aron Lund, Mellanösternanalytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

Det handlar dels om att visa de egna anhängarna att man står bakom dem, dels att höja insatserna i ett läge där Israel agerar som om man inte står inför några risker.

– För Iran kan det här vara användbart om det får larmklockorna att ringa i Washington, som inte vill ha ett storkrig, och dessutom tvingar ner Israel i knät på USA. För att hantera en eskalering måste man ha amerikansk hjälp, och då även lyssna på USA:s åsikter.

”Upptrappning”

Rouzbeh Parsi, programchef vid Utrikespolitiska institutets Mellanöstern- och Nordafrikaprogram:

– Utifrån israelernas perspektiv så är det här en perfekt fälla. Antingen reagerar Iran, och då kan man vända sig till USA. Eller så gör de inte det och då kan Israel fortsätta plocka Hizbollahs ledare, säger han.

– Det som troligtvis har hänt är att i Teheran har de som insisterat på att något måste göras vunnit. Man har menat att det är värt risken att det här kan eskalera.

Hökar finns det gott om i båda läger, betonar både han och Aron Lund.

– Både i Israel och Iran finns många militärer och politiker som anser att man alltid måste vedergälla, och det där mönstret föder en upptrappningsspiral som inte riktigt har ett slut förrän någon sida lyckas ta ett steg tillbaka utan att tappa ansiktet, säger Lund.

”Avgörande dagar”

Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, ser en ökad risk att kriget eskalerar och sprider sig.

– Dels kan det bli en direkt konfrontation mellan Iran och Israel. Nu blir det väldigt avgörande stunder och dagar framöver, och det handlar mycket om hur Israel lyckas med att försvara sig mot det här anfallet, om det blir civila som dör eller inte, säger hon.

Statsvetaren och Irankännaren Arvin Khoshnood räknar med att en eskalering skulle innebära att USA dras in i konflikten. Iran, säger han, går en svår balansgång för att spänna musklerna – utan att riskera ett storkrig.

– De vet att Israel är militärt och ekonomiskt starkare, samtidigt som regimen i Teheran har en legitimitetskris och det vid ett eventuellt krig finns risk att folket använder det för att försöka störta den.