Aftonbladet

Dagens namn: Uno

Helt nya djurarter upptäckta på havets botten – rosa havsgris och sjögurkor

Publicerad 2024-06-03

En av arterna som upptäcktes på expeditionen var den rosa havsgrisen eller ”Barbie sea pig” som den kallas på engelska. Den har fått namnet på grund av sin rosa färg och små fötter.

Djur som aldrig fått se dagens ljus har för första gången plockats upp till ytan under en forskningsexpedition i Stilla havet.

Det handlar bland annat om genomskinliga sjögurkor och rosa havsgrisar.

– De här områdena är de minst undersökta på jorden. De är lika okända för oss i dag som Afrikas savann var för Linné på 1700-talet säger Thomas Dahlgren som deltog i expeditionen.

Efter en 45 dagar lång expedition i ett område mellan Mexiko och Hawaii i Stilla havet kom det brittiska forskningsfartyget James Cook nyligen tillbaka med helt unika fynd.

Bland annat fick de med sig genomskinliga sjögurkor, skålformade svampdjur och rosa havsgrisar från de abyssala slätterna. Havsbottnar på mellan 3 500 och 5 500 meters djup som utgör mer än halva jordens yta.

– De här arterna är nya för oss. Uppskattningsvis är det bara en av tio djurarter i området som är beskrivna av vetenskapen, säger Thomas Dahlgren, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet och forskningsinstitutet NORCE.

Kan bli 15 000 år gamla

Ett av djuren som fångades på bild är den bägarformade glassvampen som tros kunna bli upp emot 15 000 år gamla. De skulle i så fall ha den längsta livslängden av alla varelser på jorden.

Trots att det finns väldigt lite föda i havsbottnarna har djuren har lyckats livnära sig på marin snö, det vill säga partiklar som singlar ner från ytan. Den rosa havsgrisen har ombildade fötter på dess ovansida som används för att få i sig partiklarna.

– De här områdena är de minst undersökta på jorden. De är lika okända för oss i dag som Afrikas savann var för Linné på 1700-talet, säger Thomas Dahlgren.

”Behöver mer kunskap om djurlivet”

Ett av målen med expeditionen var att kartlägga den biologiska mångfalden. Flera länder och företag väntar på tillstånd för djuphavsbrytning av sällsynta metaller i området som används i solpaneler, elbilsbatterier och annan grön teknik.

Men forskarna vill undersöka hur det arbetet skulle påverka arternas ekosystem.

– Vi behöver mer kunskap om djurlivet för att kunna skydda det. Så det är bara att kavla upp armarna och ta med fler burkar för att få en bättre bild av området, säger Thomas Dahlgren.

Thomas Dahlgren, forskare i marin ekologi vid Göteborgs universitet och forskningsinstitutet NORCE.