Sjuksköterskan Johannas svar efter regionernas utspel: ”Måste lyssna”

Publicerad 2024-06-03

Sjuksköterska Johanna Nilsson.

Flera regioner har kallat en potentiell vårdstrejk för ”samhällsfarlig”.

Utspelet har mött hård kritik, bland annat från specialistsjuksköterskan Johanna Nilsson.

– Det är inte samhällsfarligt att vi står upp för våra rättigheter och kräver bättre arbetsvillkor, säger hon.

Region Stockholm, Skåne, Östergötland och Västerbotten anser att den varslande vårdstrejken är ”samhällsfarlig” och kan innebära risker för människors liv och hälsa.

Många har reagerat starkt efter regionernas utspel. En av dem är specialistsjuksköterskan Johanna Nilsson, 43, i Lycksele. Hon menar att det är arbetsgivarnas personalpolitik som är farlig.

– Det känns som att ansvariga politiker inte riktigt har koll på hur det ser ut i verksamheterna, säger hon.

– Det är inte samhällsfarligt att vi står upp för våra rättigheter och kräver bättre arbetsvillkor.

Arbetsvillkoren viktiga för patientsäkerheten

De aktuella regionerna har nu förberett ett ärende till den centrala nämnden som ska ta ställning till huruvida ett varsel faktiskt är samhällsfarligt och måste avstyras eller inte.

Johanna Nilsson, som även är fackligt engagerad, menar att kraven på bättre arbetsvillkor går hand i hand med patientsäkerheten.

– Vi i våra yrken gör allt för våra patienter, jag tror att det är därför som många ändå jobbar kvar, för att man brinner för sitt jobb. Men man måste också tänka på sin hälsa och sitt eget liv och därför behöver många arbeta deltid eller säga upp sig.

”De måste lyssna”

Johanna Nilsson önskar att arbetsgivaren nu ska börja ta sina anställda på allvar.

– Vi har skrikit högt och länge om detta. Det gör mig ledsen att arbetsgivaren nationellt inte tar det här på allvar, säger Johanna Nilsson.

– Det är vi, sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som är experterna i våra yrken. De måste lyssna på oss. Vi för den här kampen för att vi vill ha en välfungerande sjukvård.

Följ ämnen i artikeln