Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Fatima, Leila

Färre cyberattacker efter Natointrädet

Mikael Forsell/TT

Publicerad 2024-08-23 06.50

Sverige är mindre utsatt för cyberattacker efter Natointrädet. Arkivbild.

Antalet cyberattacker och påverkanskampanjer riktade mot Sverige har minskat efter inträdet i Nato. Den bedömningen gör flera säkerhetsexperter som Sverige Radio Ekot talat med.

Flera experter var oroliga för att Natomedlemskapet skulle öka antalet cyberattacker mot Sverige, men i själva verket har det varit tvärtom. Även om Sverige fortfarande utsatts för attacker som tros härstamma från främmande makt är det färre än inför Natointrädet.

– Det kanske var viktigare för dem att påverka vårt beslut runt Nato än det var att försöka få oss att känna att vi var dumma som gick i Nato, säger Marcus Murray, cybersäkerhetsexpert på företaget Truesec, till Ekot.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har även antalet påverkanskampanjer som noterades tidigare i samband med till exempel koranbränningar minskat.

Iran har tidigare pekats ut som ansvarig för cyberattacker mot svenska intressen, men sedan Sverige lämnade ut den livstidsdömde iraniern Hamid Noury till Iran har MPF noterat väsentligt färre attacker, säger ställföreträdande myndighetschef Mikael Tofvesson till Ekot.