Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Alma, Hulda

Knarksmugglaren "Ronaldinho" döms på nytt

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2024-09-02 11.45

Kokainkaka stämplad med texten "Rolex" som togs i beslag under utredningen.

Fyra personer döms till fängelse i ett omfattande narkotikamål, som bland annat rör smuggling av 30 kilo kokain från Helsingborg till Stockholm i januari.

I centrum står en 23-årig man från Södertälje, som Tullverket kom på spåren i samband med ett rekordbeslag av narkotika i Värmland hösten 2023. I juli i år dömdes mannen till tio års fängelse för sin inblandning i den brottsligheten.

23-åringen, som i krypterade appar gått under alias ”Top G” eller ”Ronaldinho”, döms nu åter för synnerligen grovt narkotikabrott, bland annat för inblandning i smugglingen från Helsingborg.

Enligt Södertörns tingsrätt är det 23-åringen som varit den som organiserat smugglingen, och straffvärdet för hans del uppgår enligt domstolen till tio års fängelse. Eftersom rätten ska beakta domen från juli får han dock i stället en påökning på knappt tre års fängelse på sitt straff.

I målet döms även en 25-årig småbarnsmamma, som hade stämt möte med 23-åringen samma kväll som han greps. I hennes bostad hittade tullen över 50 kilo narkotika, däribland 21 kilo kokain. Hon döms till åtta års fängelse för två fall av synnerligen grov narkotikabrott.

Ytterligare två personer, en 27-årig och 24-årig man, fälls för synnerligen grovt narkotikabrott respektive medhjälp. De får åtta respektive fyra års fängelse.

”Den avgörande bevisningen för utgången i målet har varit de beslag av narkotika som har gjorts i den aktuella lägenheten, samt innehållet i de tilltalades mobiltelefoner”, säger Patricia Barrefelt, rådman och ordförande i målet, i en kommentar.

Följ ämnen i artikeln