Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Svensk häktad för mordplaner i Danmark

Cornelia Mikaelsson / TT

Publicerad 2024-08-28 09.17

Sedan april har flera svenska medborgare häktats i Danmark misstänkta för grova brott i landet. Arkivbild.

En svensk 21-årig man är misstänkt för inblandning i fyra mordförsök i Danmark samt vapeninnehav vid fyra tillfällen. Mannen har nu häktats, uppger hans advokat för TT.

Under dagens häktningsförhandling vid Köpenhamns byret framkom det att 21-åringen har deltagit i mordplaner och som minst agerat mellanhand.

Han är misstänkt för att ha fått svenska män och tonåringar att åka över till Danmark för att begå grova brott.

– Han häktades i fyra veckor för samtliga åtta brottsmisstankar. Han nekar till samtliga brott, säger advokaten Stefan Møller Jørgensen som företrädde svensken till TT.

Enligt Köpenhamns polis är den nu häktade 21-årige svensken del av ett icke-namngivet gäng som är i konflikt med två danska gäng, skriver den danska tidningen B.T.

Ordnade vapen

Han ska bland annat ha fått två svenska tonåringar att åka över till Danmark för att mörda personer med kopplingar till ett danskt mc-gäng. Han är även misstänkt för att ha ordnat vapen till tonåringarna som var 15 och 16 år vid tillfället, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

I ett annat fall har en svensk man blivit hämtad till Danmark för att ”döda en eller flera personer med koppling till ett mc-gäng”.

Samtliga personer som skulle utföra de planerade morden greps innan brotten hann utföras. De är nu häktade misstänkta för mordförsök.

Telefon beslagtagen

Den 21-årige mannen greps tidigare i augusti av svensk polis på uppdrag av dansk polis. Han häktades samma dag vid Växjö tingsrätt i väntan på att överlämnas till Danmark, där det även beslutades att mannens telefon ska överlämnas.

I beslutet står det att det skäligen kan antas att den beslagtagna egendomen har betydelse för en pågående brottsutredning i Danmark.

21-åringen har nekat till brott och utan framgång överklagat beslutet om häktning och överlämning till Danmark. Han har även motsatt sig överlämnandet av telefonen.

Rättad: I en tidigare version angavs fel domstol för häktningen. Mannen häktades vid Köpenhamns byret.

ANNONS