Jublet i Ucklum – när nya E6 invigs

Uppdaterad 2024-07-05 09.06 | Publicerad 2024-07-03 20.52

STENUNGSUND/UCKLUM. Över en natt blev lilla Ucklum en genomfartsled – sedan raset på E6 har trafiken genom byn ökat med 10 000 fordon per dygn.

Men nu är vägen reparerad – på fredag återvänder lugnet.

– Det har varit kaotiskt, säger Linda Eriksson, 59.

Den 23 september 2023 var Linda Eriksson, 59, från Ucklum på väg hem från en utlandsresa tillsammans med sin man. Då nåddes hon av nyheten om det enorma raset på E6 – där en stor portion av motorvägen genom Stenungsund försvann.

– Jag tänkte: ”gud, hur ska vi komma hem”, säger hon.

Hem kom de – men väl där förändrades vardagen för Linda, hennes man, och övriga drygt 250 Ucklumsbor. Länsväg 650, som går genom byn, blev omledningsväg för trafiken från E6.

Ucklumsbon Linda Eriksson: ”Det har varit kaotiskt, minsta lilla störning så blir det tvärstopp.”

Plötsligt fylldes den lilla orten i Stenugsunds kommun av intensiv trafik. När Aftonbladet besöker Ucklum på onsdagseftermiddagen kör en strid ström av både tung trafik och personbilar genom rondellen nedanför samhällets butik och kyrka.

– Det är liksom en stor trafikerad väg genom ett litet samhälle, säger Anna-Karin Johansson, 59.

Anna-Karin är i färd med att packa ihop leksaker, cyklar och bollar utanför Ucklumsskolan där hon arbetar som fritidspedagog. Några enstaka barn är kvar på den intilliggande förskolan – men annars är inte särskilt många människor i rörelse till fots omkring tegelbyggnaden.

Några meter därifrån pågår däremot intensiv trafik. Skolan, som kommer att stängas efter sommaren, ligger intill väg 650.

– Vi har tagit med barnen och räknat hur många lastbilar som kommer, vi har sagt: ”blir det tyst någon gång?”, och det blir det ju inte, berättar Anna-Karin Johansson.

”Man kände sig isolerad”

Trafikverket har velat leda om trafiken dels till väg 650, men även till E45 och väg 44. Men den största delen av trafiken har ändå hamnat på väg 650. Trafikverkets presstjänst uppger för Aftonbladet att cirka 10 000 fler fordon per dygn har kört längs med sträckan sedan raset.

Bernt Magnusson, 86.

Det har märkts av i vardagen.

– Det blev ju bullrigare, det är klart att det stör en ganska mycket, säger Bernt Magnusson, 86.

Ucklumsbor har hållit möten och haft en dialog med kommunen och Trafikverket. En fartkamera har tillkommit utmed vägen, en ny 40-skylt har kommit upp och bullerskydd har placerats ut.

– Det var väldigt bra att det gjordes. När man är ute och går med barnbarnen är man tacksam för det, det är inte trevligt att promenera på en trottoar bredvid långtradare, säger Linda Eriksson.

Hon berättar att vardagslivet påverkats rejält av den omledda trafiken.

– Jag jobbar skift så jag har klarat mig undan det värsta. Men man har börjat planera efter det här. Är klockan efter 16 eller en fredagseftermiddag, då stannar man hemma. Det har varit kaotiskt, minsta lilla störning så blir det tvärstopp.

Linda bor en liten bit från de bullrigaste delarna av Ucklum. Men hon jobbar inne i Stenungsund – och vägen till hennes arbetsplats har varit otillgänglig sedan raset. Därför tvingas hon köra en omväg, och uppskattar att det nu tar dubbelt så lång tid att ta sig till jobbet jämfört med tidigare.

– Man kände sig lite isolerad först, man blir lite avskuren, säger Linda Eriksson.

Återinvigdes av kungen: ”Bara att köra”

Men på onsdagsförmiddagen hände det som Ucklumsborna längtat efter sedan september förra året. Vägen genom det rasdrabbade området har återställts snabbare än väntat – och såväl Kung Carl XVI Gustaf som infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) var på plats för att inviga den nygamla motorvägen.

Anna-Karin Johansson jobbar på skolan som ligger intill omledningsvägen: ”En stor trafikerad väg genom ett litet samhälle”.

Efter en kortare informationsstund för media och personer som varit involverade i arbetet körde kungen en premiärtur längs den rasdrabbade sträckan. Därmed är motorvägen att betrakta som återinvigd – och på fredag 06.00 släpps trafiken på igen.

– När man såg den här förödelsen med egna ögon i september var det svårt att föreställa sig att man så snabbt skulle ha vägen återställd, säger Andreas Carlson (KD) till Aftonbladet.

Carl XVI Gustaf och infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) på plats vid invigningen av E6.

Regeringen har skjutit till en miljard kronor till restaureringen av E6 och arbetet har pågått med hög intensitet.

– Det känns bra att lämna tillbaka E6 till de som bor i närheten och de som reser längs vägen lagom till semestern. Nu är det bara att köra, säger Roberto Maiorana, generaldirektör på Trafikverket.

Det har gått väldigt fort, kan den som kör på vägen känna sig trygg?

– Det ska man göra, det är arbetssättet där vi jobbat i parallella processer som gjort att vi kunnat snabba upp det här.

Firar med grillfest: ”Fantastiskt”

I Ucklum har beskedet om den tidiga återöppningen av E6 tagits emot med jubel. På torsdag kväll väntar fest organiserad av ortsborna, med korvgrillning och hoppborg i byn. Alla ortsbor som Aftonbladet pratar med planerar att komma dit.

– Det känns jätte-, jätte-, jättebra. Vi ska dit så länge det inte ösregnar, säger Linda Eriksson.

Kung Carl XVI Gustaf höll tal i samband med invigningen.

Fritidspedagogen Anna-Karin Johansson ser också framemot festen.

– Det kommer bli fantastiskt. Det blir grillfest och så ska man känna in hur det här har funkat, och hur tyst det kommer bli. Jag tror vi är många som kommer att samlas, säger hon.

Linda Eriksson längtar efter att vägen under E6, som kopplar samman hennes hem med hennes arbetsplats i Stenungsund, ska tas i bruk igen. Exakt när det är möjligt är ännu inte klart. Fokus har legat på att få E6 i kördugligt skick igen.

– Att återställa vägen har varit allra viktigast, det är en viktig länk mellan resten av landet och Västsverige men även Norge och Danmark. Men jag har stor respekt för att det finns andra behov som kommer behöva prioriteras när man jobbar vidare med konsekvenserna, säger infrastrukturminister Andreas Carlson (KD).

Den nyinvigda E6.