Kungen tog en premiärtur på reparerade E6

Jonas Dagson/TT

Publicerad 2024-07-03 13.58

Grävskopor och dumprar. Och kung Carl XVI Gustaf, som med en biltur på nyasfalterade metrar invigde den reparerade E6:an efter skredet i Stenungsund.

Särskilt mycket pompa och ståt innehöll inte dock invigningen.

Det var växlande molnighet, blåsigt och uppehållsväder. På den västra sidan pågick fortfarande arbetet med det som ännu återstår att iordningställa. Kungens besök vid den reparerade vägsträckan ackompanjerades av ljudet av grävskopor och dumpers.

Klockan var 14.17 när kungen förklarade den återuppbyggda sträckan återinvigd.

– Tack och lov var det ingen som omkom i katastrofen, konstaterade han i sitt tal.

Något band skulle inte klippas, utan kungen hade valt att i stället själv ta en premiärtur på den 400 meter nyasfalterade sträckan inför representanter för regeringen, kommunen, olika entreprenörer och den samlade pressen.

Trygg och säker

– Vägen känns trygg och säker, summerade han nöjt efter den korta bilturen.

Boende i området hade framfört synpunkter på att invigningen inte är offentlig. Men projektchef Daniel Svensson från Trafikverket skriver i en kommentar på Facebook att vägområdet fortfarande är en arbetsplats och att alla därför inte kan välkomnas.

Nöjd för dagen var kommunstyrelsens ordförande i Stenungsund, Olof Lundberg (S).

– Den här gången ska man ge Trafikverket beröm för att de har jobbat på så fort de har kunnat, säger han. Det är väldigt lättande att man öppnar E6 så mycket snabbare än vad de sade från början.

Först på fredag morgon, precis lagom till den så kallade industrisemestern, släpps dock trafiken på.

Stora summor

Det var tidigt på morgonen den 23 september som en 400 meter lång sträcka av E6 norr om Stenungsund drogs med i ett skred. Ett stort område vid sidan av vägen drabbades också.

Den exakta summan för reparationen är ännu oklar. I vårändringsbudgeten anslog regeringen en miljard kronor extra till Trafikverket för att reparationen inte skulle påverka andra planerade vägunderhåll i landet. Men återuppbygganden kommer inte att spendera hela tilldelningen.

– Vi har varit både snabbare och billigare, säger Daniel Svensson, projektledare för återuppbyggnadsprojektet, utan specificera en slutsumma.

Utöver Trafikverkets kostnader tillkommer sedan kommunens projekt för att återställa Ucklumsvägen. Sammanlagt beräknas kommunens kostnader bli omkring 300 miljoner.

Följ ämnen i artikeln