Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

HPV-vaccin gav extra effekt i utsatta områden

Petra Hedbom/TT

Publicerad 2024-05-20

Under en tolvårsperiod har vaccinering i skolan lett till en minskning av livmoderhalscancerfall med 90 procent. Arkivbild.

I länder som infört HPV-vaccinering minskar fallen av livmoderhalscancer kraftigt. Data från Storbritannien visar att den största skyddseffekten syns i socioekonomiskt svaga områden.

Genom att vaccinera en tillräckligt stor del av befolkningen mot humant papillomvirus (HPV), som orsakar nästan alla fall av livmoderhalscancer, finns en chans att sjukdomen kan utrotas. I Sverige erbjuds till exempel alla barn vaccinet i två doser. Målet är att cancerformen, som tar omkring 150 kvinnors liv varje år, ska vara borta redan 2027.

Även i Storbritannien pågår ett intensiv arbete med vaccinationsprogram där sprutor ges till flickor när de är mellan 12 och 13 år. Nu visar en ny studie att vaccinering är effektivt i alla samhällsgrupper. Den största minskningen av cancerfall syns dessutom i socioekonomiskt svaga grupper, enligt resultaten som publicerats i tidskriften BMJ.

Det är känt sedan tidigare att förekomsten av livmoderhalscancer är högre i mer utsatta områden. En av anledningarna är att färre deltar i screeningprogram där cancer och förstadier till sjukdomen kan upptäckas. Sedan HPV-vaccinationerna infördes i landet har antalet fall minskat mest just där. Omkring 190 fall av sjukdomen har förhindrats i de mest utsatta områdena jämfört med 60 i de socioekonomiskt starka områdena.

Studien stärker också bilden av att HPV-vaccinering är ett effektivt sätt att minska antalet cancerfall. Under en tolvårsperiod har vaccinering i skolan lett till en minskning av livmoderhalscancerfall med 90 procent.

Forskarna bakom studien skriver att det har funnits en oro att vaccinationstäckningen skulle vara lägre i socialekonomiskt svagare grupper men att de glädjande nog verkar ha gjort en stor nytta tvärs över hela samhället.