Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Tre döms för dödsskjutning på restaurang

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 11.31 | Publicerad 11.12

Mannen sköts till döds när han satt och åt på en restaurang i Fittja centrum söder om Stockholm. Nu döms tre personer för mordet den 21 mars.

En 19-årig man döms till livstids fängelse, medan en 17-årig pojke får åtta års fängelse. Tingsrätten slår fast att sluten ungdomsvård inte är ett tillräckligt straff för 17-åringen som bedöms ha avlossat det dödande skottet.

En annan 17-åring, som var 16 vid tiden för skjutningen, döms till fyra års sluten ungdomsvård.

Totalt tolv personer, fem gäster och sju i personalen, befann sig inne i restaurangen då skjutningen ägde rum den där marskvällen strax efter klockan 21.

Enligt åtalet avlossades var sitt skott från två olika vapen, en revolver och en automatkarbin. En av gästerna, en 27-årig man, träffades i bröstet och dog på platsen.

Enligt domen var det 19-åringen och 17-åringen som höll i vapnen, medan 16-åringen guidade dem till platsen med hjälp av en mobiltelefon.

De tre som döms greps inte långt därifrån samma kväll. De binds tills skjutningen bland annat genom övervakningsfilmer samt dna på vapen och kläder.

Huruvida mannen som dödades var den egentliga måltavlan har inte kunnat fastställas, men enligt åklagare Niksa Lucic talar omständigheterna vid mordet för att det har skett i en gängkontext.

Samtliga döms mot sitt nekande.

ANNONS