Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dag, Daga

17-åring riskerar många fängelseår för gängmord

Marc Skogelin/TT

Publicerad 05.30

Att barn som utför gängmord döms till långa fängelsestraff är på väg att bli det nya normala i Sverige.

En tonåring åtalad för en dödlig restaurangskjutning kan bli den senaste.

En ny straffskärpningsregel spelar en viktig roll i utvecklingen.

Kolgrillen vid Fittja centrum söder om Stockholm ska strax stänga, klockan har passerat nio och bara fem gäster är kvar i lokalen. 21.16 kommer det första larmet om höga smällar.

På övervakningsfilmer från området ska polisen senare se hur tre mörkklädda, maskerade personer närmar sig restaurangen precis före skjutningen den 21 mars. En av dem är beväpnad med en automatkarbin, en annan med revolver.

Båda vapnen avlossas in i restaurangen, i riktning mot tre gäster som sitter och äter vid ett bord längst in i lokalen. En av dessa är en 27-årig man som flyr mot personaltoaletten längre in. Där inne hittas han senare med en dödlig skottskada i bröstet.

Tre åtalade

Tre tonårskillar som grips i närheten strax därefter åtalas senare i augusti för att ha begått mordet tillsammans och i samförstånd.

Huruvida mannen som dödades var egentlig måltavla har inte kunnat fastställas, men enligt åklagare Niksa Lucic talar omständigheterna vid mordet för att det skett i en gängkontext.

När rättegången avslutades yrkade han på livstids fängelse för den av de åtalade som var 19 vid mordet. De övriga två var minderåriga, 16 och 17 år gamla. Tidigare hade de sannolikt fått sluten ungdomsvård om de dömts, men nu kräver åklagare i gängmål ofta fängelse även för personer som juridiskt betraktats som barn.

– För 17-åringen som jag påstår avlossade det dödande skottet med ett automatvapen har jag yrkat på åtta års fängelse, säger Lucic, som även yrkade på fängelse för den andra pojken.

En anledning till att det i allt högre utsträckning yrkas på fängelse för barn, och att domstolar även utdömer det, är de skärpta straff för gängbrott som infördes förra sommaren, enligt Lucic.

Kriminella uppgörelser

Då infördes en ny typ av straffskärpningsgrund som tar sikte på våldsamma uppgörelser bland kriminella. Enligt den ska faktorer som användning av skjutvapen och brott på allmän plats ses som synnerligen försvårande vid straffmätningen.

Det här medför att domstolar nu ofta anser att det föreligger ”synnerliga skäl” för att utdöma fängelse i stället för sluten ungdomsvård för personer under 18.

– Det är framför allt den lagändringen som möjliggör, menar jag, att man får fängelsestraff även på de som är under 18 år, säger Lucic.

Alla tre har nekat till mord. Domen faller på tisdag.