Starliner-astronauter kvar i rymden efter problem

Vivvi Alström/TT

Publicerad 2024-06-26 19.30

De två astronauter som sköts ut i rymden i början av juni i Starliner är fortfarande kvar. Rymdfarkosten har drabbats av problem och hemresan har skjutits upp flera gånger.

Barry Wilmore och Sunita Williams lämnade jorden med Boeings Starliner den 5 juni och skulle vara tillbaka åtta dagar senare. Nu kan de bli kvar i rymden i en månad istället för en dryg vecka, skriver BBC.

Hemresan har skjutits upp flera gånger, bland annat på grund av heliumläckage och problem med bränsletillförseln. Det senaste budet från Nasa var att Starliner skulle påbörja sin hemresa på onsdagskvällen den 26 juni. Den har nu ställts in och ett nytt datum saknas. Inga uppgifter om varför beslutet ändrades har lämnats.

Enligt uppgifter till BBC har den 6 juli nämnts som ett nytt datum, men det har inte bekräftats av Nasa.

Enligt rymdorganisationen vill man granska felen på Starliner närmare innan den får återvända. De två astronauterna befinner sig inte i någon fara, uppger man. I händelse av en nödsituation kan de återvända till jorden med en annan rymdfarkost.

Rättad: I en tidigare version av texten fanns en felaktig formulering i grafiktexten och en felaktig beskrivning av problemen.