Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Erling, Jarl

Expert om friande folkrättsdom: Svårt med bevis

Publicerad 2024-06-20

Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders. Arkivbild.

Det är svårt att hitta tillräckliga bevis för misstänkta krigsbrott utomlands. Det framhåller experter sedan en tidigare syrisk brigadgeneral friats av Stockholms tingsrätt.

En avhoppad syrisk brigadgeneral, som åtalats för medhjälp till folkrättsbrott i Syrien, frias av Stockholms tingsrätt. Enligt tingsrätten saknas bevisning som klargör att mannen medverkat bland annat till att beväpna divisionen.

– Min första tanke är att domen är en besvikelse för de brottsoffer och tusentals andra som berörs, säger Aida Samani, senior jurist på Civil Rights Defenders.

Det är dock sannolikt att domen kommer att överklagas, enligt Samani.

”Inte förvånad”

Tingsrätten menar att det är ett problem att mycket av bevisningen har varit indirekt och därför inte robust nog.

– Det är svåra brott att utreda och leda i bevis så jag är inte så förvånad över den friande domen, säger Aida Samani.

Jann Kleffner, professor i folkrätt vid Försvarshögskolan, är inne på samma spår.

– Vi pratar om brott som har begåtts utanför Sveriges gränser. Man har inte lika lätt tillgång till brottsplatsen, offer och vittnen, säger han.

Den 65-årige mannen är den högst rankade militära tjänsteman som ställts inför rätta i en europeisk domstol för folkrättsbrott i Syrien. Han anklagades för att ha bidragit till krigföringen som syriska armén förde mot städerna Homs och Hama 2012.

– Kravet är ganska högt när det gäller det straffrättsliga ansvaret och i det här fallet har bevisen inte räckt till, säger Kleffner.

Bevisläget avgörande

2014 ändrades svensk lagstiftning och omfattar nu även samma straffrättsliga principer gällande ansvarsformer som i internationell folkrätt. Huruvida utfallet blivit annorlunda om lagen gällt år 2012 är svårt att spekulera kring, menar Kleffner.

Kan dagens utfall påverka liknande mål i framtiden?

– Det lär inte påverka eftersom det är beroende av bevisföring, säger Kleffner.

– Är bevisläget samma i framtiden blir det ett frikännande. Får man tillräckligt med bevis i framtiden, då är det möjligt att fälla.