Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

"Gärningarna har skett i syfte att förinta"

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 10.24 | Publicerad 10.10

IS försökte utrota den yazidiska minoriteten genom avrättningar, tvångsförflyttningar och förslavande. En 52-årig kvinna från Västsverige ställs på måndagen inför rätta i Stockholm för delaktighet i folkmordet.

– Samtliga gärningar av (NN) har skett i syfte att helt eller delvis förinta folkgruppen yazidier, säger åklagaren.

Kvinnan dömdes redan våren 2022 till sex års fängelse för grovt krigsbrott, sedan hon tagit med sin son till Islamiska staten i Syrien och låtit honom bli barnsoldat, där han dog 16 år gammal.

På måndagen fick 52-åringen från Västsverige åter infinna sig för rättegång, denna gång anklagad för brott mot mänskligheten, folkmord och grovt krigsbrott.

Åklagare Reena Devgun gör gällande att kvinnan mellan åren 2014 och 2015 hållit sex barn och tre kvinnor som slavar i sitt hem i syriska Al-Raqqa, då huvudstad i IS så kallade kalifat.

Kvinnan, i axellångt gråsprängt hår, mörka glasögon och klädd i en ljusrosa blus, meddelar via sin försvarare Mikael Westerlund att hon nekar.

Folkmord enligt FN

Alla nio målsägare i målet tillhör den yazidiska minoriteten, som IS hade för avsikt att utrota som folkgrupp, enligt bland andra FN. De tillfångatogs och fördes till Syrien i samband med terrorgruppens angrepp på yazidierna vid Sinjar i norra Irak i augusti 2014.

De har köpts och sålts flera gånger inom IS, och var under perioder mellan 2014 och 2015 förslavade i 52-åringens bostad, enligt åtalet.

Där har hon behandlat dem som slavar och förnedrat dem på olika sätt, bland annat genom att hota dem och slå dem, och tvinga dem att konvertera till islam, säger Reena Devgun.

– NN (52-åringen) har utsatt målsägandena för ett svårt lidande, tortyr eller annan omänsklig behandling.

Sålts vidare

Hon har senare sålt dem vidare till andra IS-anhängare, där de löpt stor risk att dödas eller fortsätta utsättas för svårt lidande, däribland grova sexuella övergrepp, säger Devgun.

Avgörande för åtalet är den kontext som kvinnans agerande har skett inom, nämligen IS försök att förinta yazidierna.

– Ett folkmord kan begås genom enskilda gärningar, förutsatt att gärningen utgör en del av ett mönster av liknande gärningar. Därför är det viktigt att förstå kontexten inom vilka de begås, säger Reena Devgun.

Ingen av målsägarna är på plats i tingsrätten under måndagen, de som ska höras kommer göra det senare bakom stängda dörrar.

Följ ämnen i artikeln