Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Misstänks ha haft barnslavar – IS-kvinna åtalas

Marc Skogelin/TT

Uppdaterad 07.45 | Publicerad 07.42

Män massavrättades, pojkar tvingades bli barnsoldater och flickor och kvinnor såldes som sexslavar. Vittnesmål från IS övergrepp på yazidierna tecknar bilden av en närmast ofattbar grymhet.

Nu tas folkmordet för första gången upp i svensk domstol.

Det är tidigt på morgonen den 3 augusti 2014 när hundratals IS-krigare inleder sitt anfall mot Sinjar i nordöstra Irak. Området vid den syriska gränsen hyser majoriteten av världens yazidier, en uråldrig religiös minoritet som terrorgruppen utmålat som ”djävulsdyrkare” och ”kättare”.

Många yazidier flyr, men tusentals tas till fånga.

Män och tonårspojkar som inte konverterar till islam avrättas summariskt, enligt en rapport från FN:s särskilda kommission för brott mot mänskliga rättigheter i Syrien.

De män och pojkar som överlever tvingas i arbete efter tvångskonvertering, medan yngre pojkar görs till barnsoldater och självmordsbombare. Kvinnor och flickor förs till Syrien för att säljas som slavar åt IS.

Dagliga våldtäkter

I FN-rapporten vittnas om hur kvinnor och barn i desperation river och smutsar ner sig för att försöka göra sig oattraktiva för köpare. Flera tar även livet av sig.

De som säljs har efteråt berättat om nära dagliga våldtäkter.

– Vi talade med en doktor som undersökte kvinnor och barn när de återvänt till Irak. Det var över hundra personer. Ingen som var över nio år gammal hade inte blivit våldtagen, säger Nicolette Waldman, utredare på Amnesty International.

Eventuellt motstånd bestraffades skoningslöst. En kvinna berättar i FN-rapporten om att flera av hennes barn dödades efter ett flyktförsök.

2016 erkände FN övergreppen som ett folkmord och slog fast att IS försökte utrota yazidierna.

Men trots IS kollaps 2019 uppskattas ännu 2 600 yazidier vara försvunna. Många tros hållas i de interneringsläger som upprättats för IS-anhängare, efter att ha svepts med av misstag tillsammans med sina förövare.

Amnesty International kräver att mer görs för att få ut dem, inte minst från det internationella samfundet.

– Det är inte hopplöst, det finns yazidier där ute, men det krävs mycket större insatser för att kunna identifiera dem och återföra dem, säger Waldman.

Få åtal

Även om folkmordet är väldokumenterat har ytterst få fall lett till åtal. I veckan inleds den första svenska rättegången, där en kvinna från Västsverige anklagas för att ha hållit yazidiska slavar i Syrien som en del i IS systematiska angrepp på gruppen.

Ärendet följs långt utanför Sverige, enligt Nicolette Waldman.

– Det är ett oerhört viktigt fall. Även om detta bara är en person så är det symboliskt viktigt för det yazidiska samfundet, att det här inte är något som ignoreras.