Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Småbarnspappan åtalas – misstänks för överfallsvåldtäkt och ofredande

Publicerad 2021-05-12

Den frikyrklige småbarnspappan erkände för sin fru att han överfallit kvinnor.

Hon larmade polisen och under den växande utredningen har fler offer hittats.

Nu väcks åtal mot 31-åringen som själv inte kan förklara varför han begick de grova övergreppen.

– Han vill stå till svars för de här sakerna. Han ser fram emot att få framföra en ursäkt till målsägarna, säger mannens advokat Hanna Lindblom.

På ytan levde den 31-årige småbarnspappan ett stillsamt familjeliv i Stockholmsområdet där han hade en framstående roll i en frikyrka.

Inte många visste att han samtidigt kämpade med en svår depression och ingen anade att han var en misstänkt serieförbrytare.

Det började med att två kvinnor utsattes för sexuella övergrepp i anslutning till badplatser. Polisen märkte snart likheter i tillvägagångssättet och dna visade sedan att kvinnorna överfallits av samme man med två års mellanrum, en i Täby i juni 2020 och en i Uppsala i juli 2018.

Klara, som våldtogs i Täby, har sedan dess flyttat från orten av rädsla berättade hon för ”Efterlyst”.

– Jag tycker att det är väldigt orättvist att jag inte längre känner mig trygg. Att jag inte klarar av att gå ut på en joggingtur som jag tidigare gjort.

Erkände för hustrun

I jakten på våldtäktsmannen publicerade polisen unika dna-fantombilder. I samband med det erkände småbarnspappan för sin fru att det var han som var den skyldige.

Det kom att dröja en tid innan kvinnan orkade höra av sig till polisen men när hon väl gjorde det gick det snabbt. Mannens dna matchade med det från brottsplatserna och i januari häktades han.

Sedan dess har utredningen fortsatt att växa. Idag väcktes åtal mot mannen för ett fall av grov våldtäkt i Täby i juni 2020, ett grovt sexuellt övergrepp i Uppsala i juli 2018 samt sex fall av sexuella ofredanden i Stockholmsområdet i juli och augusti 2018, ett fall av misshandel i augusti 2018 och ett fall av sexuellt ofredande i Borlänge i juni 2019.

De nio målsägandena var mellan 18 och 34 år vid brottstillfällena och de var inte tidigare bekanta med varandra.

– Vi har dels identifierat brottsanmälningar utifrån hans signalement och tillvägagångssätt och därefter bland annat kunnat knyta honom till platsen, dels genom hans egen medverkan i utredningarna, säger kammaråklagare Jeanette Ahle.

Filmade övergreppet

Vad gäller den grova våldtäkten i Täby ska mannen ha hotat offret med en kniv och han lade armen om hennes hals och tryckte åt. I stämningsansökan står det att han sedan filmade övergreppet med sin mobiltelefon, något som bedöms som särskilt kränkande.

Den åtalade mannen är lite av en gåta och hade hans fru inte tipsat polisen är det inte säkert att han hade gripits. Han var sedan tidigare okänd för polisen och förekom inte bland inkomna tips eller övrigt material i utredningen.

– Den här typen av beteende är ganska ovanligt. Och det här är dessutom en ovanlig gärningsman. Han har av alla personer i utredningen beskrivits som en helt vanlig kille i 30-årsåldern, säger Niklas Kraft, vid sexualbrottsgruppen i Stockholm Nord.

I den lilla sinnesundersökning som mannen genomgått, en så kallad P7:a, framgår det att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning. I P7:an skriver undersökande läkare att det kan finnas skäl att misstänka att det föreligger ”en svår depression som sannolikt påverkat förmågan till tänkande, omdöme och tolkning av olika händelser i verkligheten.”

Läkaren skriver även att det verkar finnas tendenser till ”tvångsmässigt tänkande”.

Polisen på plats vid brottsplatsen i Täby.

Uttrycker avsky för sina brott

31-åringen själv kan inte förklara sitt agerande.

Han har vuxit upp under välordnade förhållanden, är gift sedan tio år och är utbildad på universitet. Han dricker vare sig alkohol eller använder droger.

I den lilla sinnesundersökningen uttrycker han avsky för gärningarna han misstänks för. ”Han säger själv att detta är något som han aldrig kunnat tänka sig att han skulle kunna göra”, skriver undersökande läkare.

Hans advokat Hanna Lindblom säger att mannen själv kommer att få förklara varför han gjort som han gjort under rättegången.

– Men man kan ju säga att han har inte mått bra. Det här är inte ett friskt beteende. Han vill stå till svars för de här sakerna. Han ser fram emot att få framföra en ursäkt till målsägarna.

Hon betonar även att hennes klient har samarbetat med polisen sedan han greps och att flera av ärendena som han nu åtalas för kanske annars inte hade kommit till polisens kännedom.

– Han erkänner det mesta i stort men vi är oense med åklagaren om några av rubriceringarna och så menar vi även att det inte förekommit samma aggressivitet som åklagaren påstår, säger Lindblom.

Johanna Lätth, legitimerad psykolog, specialist i klinisk forensisk psykologi och Kriminalvårdens expert i sexualbrottsfrågor, har tidigare sagt till Aftonbladet att de faktorer som spelar in för den som begår en våldtäkt kan skilja mellan olika gärningspersoner. Men att de som begår upprepade sexualbrott upplever något vid brottet som de vill känna igen.

– Man får någon form av belöning, man vill uppleva det igen och igen.

Klara, liksom mannens övriga offer, kommer nu att få möta sin förövare i rätten.

– Den här rättsprocessen jag har framför mig... det känns läskigt och obehagligt. Men det känns väldigt viktigt för mig att slutföra det här och jag hoppas verkligen att rättvisan får sin plats i det hela, säger hon.