Polisen använder ny dna-teknik i jakten på serievåldtäktsmannen
Uppdaterad 2021-01-25 | Publicerad 2020-12-17
Mannen har vid två tillfällen överfallit kvinnor och våldtagit dem.
Nu väljer polisen att göra något ovanligt: de publicerar en fantombild baserad på ny dna-teknik.
– Vi kommer ha en uthållighet i det här. Vi kommer fortsätta tills gärningsmannen är gripen, säger Niklas Kraft vid polisen.
Den okända gärningsmannen hotade kvinnan i 30-årsåldern med kniv och våldtog henne i närheten av friluftsområdet Skavlöten i Täby, norr om Stockholm, söndagen den 28 juni.
Mannen som var helt okänd för kvinnan ska ha förföljt henne från en badplats innan han attackerade henne.
Men han lämnade spår efter sig. Precis som han gjorde vid Morga Hage vid sjön Ekoln i Uppsala 2018.
– Under utredningen kunde vi säkra spår i form av dna från gärningsmannen. Vi kunde senare se att en liknande våldtäkt i Uppsala 2018 hade dna från samma gärningsman, säger Niklas Kraft, som är chef över polisens sexualbrottsgrupp i polisområde nord.
När polisen i Täby insåg att det var samma gärningsman i de båda våldtäkterna tog de över utredningen från Uppsala.
– Det har varit ett intensivt polisarbete i det här fallet. Fallet har varit väldigt engagerade inom polisen men också av allmänheten, säger Niklas Kraft.
Under sommaren kunde polisen publicera en fantombild på en misstänkt gärningsman till allmänheten och sedan dess har tipsen till vällt in.
– Vi har fått väldigt många tips i det här fallet. Vi har fått förslag på mellan 100 och 150 personer som skulle kunna vara gärningsmannen. Men vi har ännu inte fått rätt tips, säger Niklas Kraft.
Använder nya dna-tekniken
Totalt har ett 30-tal män har förhörts och topsats i ärendet men samtliga är avförda.
Nu väljer polisen att publicera en dna-bild. Det är en form av fantombild som görs med hjälp av dna istället för beskrivningar. Polisen har tidigare bara publicerat den här typen av bilder till allmänheten en handfull gånger.
– De här bilderna görs av ett amerikanskt företag. De kan med hjälp markörer i arvsmassan bedöma sannolikheter för hur en person kan se ut. De kan bedöma ursprung, ögonfärg, ton i hyn och så vidare med ganska stor träffsäkerhet, säger Niklas Kraft.
Gärningsmannen har troligtvis en koppling till brottsplatserna.
– Brottsplatsen i Täby är ganska allmän. Men den i Uppsala bedömer vi att gärningsmannen borde ha någon koppling till, säger han.
Men samtidigt poängterar Niklas Kraft att man inte ska stirra sig blind på fantombilderna. Om man tror att man känner till en person som kan ha begått dessa brott vill polisen få in tips om det.
Vill få in nya tips
Övriga uppgifter om gärningsmannen är att han ska vara lång och smal och brottsoffret i Uppsala uppgav att mannen pratade en svensk dialekt som hon inte kunde specificera närmare.
– Om man är tveksam till om man ska tipsa oss eller inte vill vi att man gör det så kan vi senare se om tipset var av intresse eller inte, säger Niklas Kraft.
Han säger att utredningen kommer fortsätta tills brotten är lösta.
– Vi kommer ha en uthållighet i det här. Vi kommer fortsätta tills gärningsmannen är gripen, säger Niklas Kraft.
Har du sett mannen på bilden eller har andra uppgifter om den misstänkte mannen? Hör av dig till polisen på telefonnummer 114 14.