Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Kring 80 uppges döda i flygräd i Myanmar

TT-AP

Publicerad 2022-10-25

Bilden visar en träbyggnad som förstördes i flyganfallet, utanför byn Aung Bar Lay i samhället Hpakant.

Så många som 80 människor sägs ha blivit dödade i ett flyganfall mot en större folksamling i Myanmar på måndagen.

Stridsflygplan släppte fyra bomber över en grupp på flera hundra personer som hade samlats på en anläggning i trakterna av Hpakant i norra Myanmar, berättar personer som deltog i samlingen samt en hjälparbetare.

Folksamlingen utgjordes av kachiner, en minoritetsgrupp i norr som under lång tid har strävat efter självständighet från det myanmariska centralstyret. De firade 62-årsdagen för gruppens största paraplyorganisation KIO.

Under måndagen uppgavs åtminstone 60 personer ha dödats och omkring 100 skadats. Flera av de döda var artister som uppträdde, enligt kachinernas uppgifter. Dödstalet har sedan stigit i senare utsagor.

Uppgifterna har inte verifierats av någon tredje part. Myanmars militärjunta bekräftade sent på måndagskvällen att en attack ägt rum, men beskrev det som helt nödvändigt och riktat mot ”terrorister” i en väpnad kachinsk grupp. Juntan avfärdar de höga dödstal som uppges som ”rykten”.

FN:s sändebud i landet samt ett antal västländers ambassadörer har fördömt attacken.

Myanmar har varit ett splittrat land i flera årtionden, med många folkgrupper som gjort uppror för att uppnå självstyre. Sedan juntans maktövertagande i början av förra året har det bildats väpnade motståndsgrupper som delvis har gjort gemensam sak med bland annat kachinernas väpnade grupper.