Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Myanmars junta bjuder in till fredssamtal

TT-AFP

Publicerad 2024-09-26 19.00

Militärjuntan i Mynamar vill se fredssamtal med landets rebellgrupper– veckor efter att tyfonen Tagi orsakat stora översvämningar där hundratals dog. Bild från tidigare i september i Naypyitaw, Myanmar.

Militärjuntan i Myanmar uppmanar sina väpnade motståndare till att lägga ner vapnen och delta i fredsförhandlingar.

Utspelet kommer efter tre och ett halvt år långt inbördeskrig i landet, där juntan är allt mer desperat i kampen om makten över landet.

”Vi uppmanar väpnade minoritetsgrupper, terroristiska rebellgrupper och terroristiska PDF-grupper som kämpar mot staten att ge upp terroriststriderna och kommunicera med oss för att lösa politiska problem på politisk väg”, säger juntan i ett uttalande under torsdagen.

PDF är en förkortning för People's Defence Forces, som är civila grupper som har tagit till vapen i kampen mot militärregimen.

Det är första gången som juntan sträcker ut en hand till sina motståndare sedan juntan tog makten i en kupp i februari 2021, som kastade Myanmar in i inbördeskrig. Juntan har förlorat kontrollen över stora delar av landet till den väpnade oppositionen. Tusentals har dödats och tiotusentals har gripits.

Militären har förlorat stora delar av sitt territorium i gränsområdena under det senaste året efter en stor överraskningsoffensiv ledd av en trio väpnade grupper från minoritetsgrupper.

Grupperna har tagit kontroll över lukrativa gränsövergångar och förra månaden intog de Lashio, en stad med 150 000 invånare – den största stadskärnan som fallit i rebellernas händer sedan 1962.

Förutom att juntan kämpar för att behålla makten över landet, kämpar den också med efterdyningarna av tyfonen Yagi, där fler än 400 personers dog och hundratusentals i är fortsatt behov av hjälp.

FN varnade i förra veckan för att Myanmar höll på att störta ner i en ”avgrund” för de mänskliga rättigheterna och redogjorde i detalj för den chockerande tortyr som militären utövar på personer i dess förvar.