Plocka fram paraplyet – regnvädren står på kö

TT

Uppdaterad 2021-08-07 | Publicerad 2021-08-06

Plocka fram paraply och gummistövlar i stället för baddräkt och grill – till helgen står lågtrycken på kö.

Stundtals kan det röra sig om kraftiga regn, enligt SMHI.

I mitten av nästa vecka finns det hopp om sol och lite värme igen.

Den som vill passa på och njuta av sommaren bör göra det under fredagskvällen. Det ganska lugna väderläget som dominerats av ett högtryck över Skandinavien ger vika, och ostadigare väder med två inkommande lågtryck söderifrån väntar från lördag.

– Med dem följer regnområden och ett tar sig in över sydöstra Sverige i morgon bitti. Det förflyttar sig norrut över dagen och lägger sig över norra Svealand och sydligaste Norrland, säger Ulrica Sievert, meteorolog på SMHI.

Två lågtryck är på väg in över Sverige. Arkivbild.

– Det kan handla om kraftigt regn på sina håll, som kraftigast i norra Svealand under lördagskvällen. Det är bra att hålla sig uppdaterad på vår varningshemsida, säger Ulrica Sievert.

Samtidigt kommer ett annat, mer skurbetonat lågtryck in från sydväst. Fram mot söndagen kommer lågtrycket från sydost att beröra stora delar av Norrland, samtidigt som skurområdet sprider sig över södra Sverige.

– Skurarna i södra Sverige kan lokalt bli intensiva och ge ifrån sig någon åskknall.

Ljusning i veckan

I början av nästa vecka fortsätter sedan det ostadiga vädret, med skurar som kommer och går i hela landet.

Men håll ut – än är inte sommaren slut. För den som längtar efter sol och bad finns en liten ljusning mot mitten av nästa vecka.

– På onsdag, torsdag ser det ut att bli en liten stabilisering då det växer en liten högtrycksrygg söderifrån. Det ser ut att kunna röra sig om dryga 20 grader på flera håll i landet, kanske kan det lokalt stiga uppemot 25. Men det finns inga tecken på att den riktigt rejäla sommarvärmen återkommer, säger Ulrica Sievert.

Följ ämnen i artikeln