Nya hot från Nordkorea

Publicerad 2013-06-15

Nord- och Sydkorea skulle i onsdags mötas på regeringsnivå för första gången på sex år – men mötet ställdes in.

I dag kom Nordkorea med nya kärnvapenhot, skriver TT-AFP.

Nordkorea kom med nya kärnvapenhot på lördagen, denna gång i form av en ledare i kommunistpartiets Pyongyangbaserade tidning Rodong Sinmun. I ledaren heter det att den "ansvarslösa" militärövning som USA och Sydkorea genomfört kan göra att ett kärnvapenkrig bryter ut när som helst.

Var överens om samtal

”Så länge som USA och den sydkoreanska nickedockan fortsätter med kärnvapenhot och krigshot mot oss kommer vi att bygga upp våra kärnvapen i avskräckande syfte”, skrev tidningen.

Läget på Koreahalvön har varit spänt i flera månader. I förra veckan kom Nord- och Sydkorea oväntat överens om att föra samtal. Överst på agendan stod att diskutera den gemensamma industrizonen Kaesong som stängdes i april, när spänningarna mellan länderna var som värst.

Nordkorea svarade inte

Efter 18 timmars förberedande samtal beslutades att de två länderna skulle mötas på regeringsnivå under onsdagen –  för första gången sedan 2007. Men mötet, som skulle ha ägt rum i Sydkoreas huvudstad Seoul, ställdes in efter en dispyt om en protokollfråga.

Under onsdagsmorgonen försökte Sydkorea får kontakt via "heta linjen" - telefonförbindelsen som nyligen återupprättats mellan de båda länderna. Men Nordkorea svarade aldrig och bedömare ansåg att det speglar den djupgående osäkerhet som Nordkorea känner inför grannen i syd.