Rekordstor mängd mörk materia hittad

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-22

En rekordstor mängd mörk materia har spårats i rymden.

Upptäckten som gjort av astronomer vid British Columbia-universitetet i Kanada, betecknas som "en milstolpe".

Men exakt vad den mörka materian består av är fortfarande en gåta.

Vad finns i rymden? Nu har forskarna spårat en ovanligt stor mängd mörk materia i rymden. "En milstolpe", säger en forskare.

– Man vet inte exakt vad det är. Men det finns kandidater till vad den mörka materian kan vara. Det mest sannolika är att den består av en typ av partiklar som vi inte kunnat påvisa. En slags supersymmetriska partiklar med mycket massa sig. Partiklar som växelverkar mycket lite med oss, bortsett från gravitationen, säger Bengt Gustafsson som är professor i astrofysik vid Uppsala Universitet till aftonbladet.se.

Enligt Bengt Gustafsson visar forskning att det finns ungefär sex gånger mer mörk materia än vad det finns känd materia.

På vilket sätt påverkar den mörka materian sin omgivning?

– Omgivningen påverkas genom gravitationen, dragningskraften, från den mörka materian. Och ljuset går inte rakt fram utan böjs i närheten av gravitationsfältet.

”En milstolpe"

Nu har forskare vid British Columbia-universitetet i Kanada gjort en intressant upptäckt. Med hjälp av en 340 megapixel-kamera, den största astronomiska kameran i världen, som är fäst vid CFHT-teleskopet på Hawaii har forskarna samlat in data som sedan analyserats.

De har med lyckats pussla samman bilder som visar hur ett nät av mörk materia sträcker sig minst 270 miljoner ljusår genom rymden.

Richard Ellis som är astronom vid Caltech i Pasadena, USA, anser att upptäckten är anmärkningsvärd.

– Det här är en viktig milstolpe i ämnet, säger han till tidningen New Scientist.

Big bang

Tidigare har Hubbleteleskopet gett bildinformation om mörk materia och enligt Richard Ellis är även den värdefull och tillsammans kan upptäkterna visa en sammansatt bild av hur den mörka materian är strukturerad i universum.

Lars Bergström, som är professor i fysik på Stockholms universitet, säger till Vetenskapsradion att den nya upptäckten kan ge information kring hur universium har skapats och hur det är strukturerat.

– Det här har haft en väldigt stor betydelse för hur alla strukturer i universum har utvecklats från Big bang och framåt. Det här är en otroligt viktig komponent av den naturvetenskapliga världsbilden i och med att det finns materia som inte är av samma sort som vi själva är gjorda av, säger han till Vetenskapsradion.

Näringsliv - affärsnyheter, börs och
analys