Titanic – ett fuskbygge

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-16

LOS ANGELES. Passagerarfartyget Titanic var ett fuskbygge.

Företaget bakom skeppet snålade enligt forskare på nitar.

Hade det byggts enligt planerna kunde katastrofen ha undvikits.

Det visar rederiets egna arkiv som nu gåtts igenom av två forskare. Avslöjandet kommer 96 år efter att Titanic gick under och mer än 1 500 människor omkom.

Höga ambitioner

En kombination av dålig kvalitet på nitarna och höga ambitioner hos det företag som samtidigt försökte bygga världens tre största skepp bidrog till tragedin.

När nitarna först ifrågasattes för tio år sedan ignorerade rederiet anklagelserna och sa att det inte fanns någon arkivanställd som kunde granska frågan.

Men nu har historiker gått igenom den bevarade dokumentsamlingen hos rederiet, Harland och Wolff, i Belfast. Och de hävdar att gåtan i världens mest berömda fartygsolycka är löst.

Brist på nitar

– De har fel, säger Harland och Wolff till New York Times.

Klart är att de tre fartygen som företaget byggde vardera krävde tre miljoner nitar för att de skulle hålla ihop. Men under Titanics konstruktion rådde det brist på nitar.

– Styrelsen satt i krismöte. Det var konstant stress. Det fanns inga nitar och det behövdes mer personal, säger forskaren Jennifer Hooper McCarty.

Hon uppger också att skeppet antagligen inte hade brutits sönder eller sjunkit så fort som det gjorde om rätt material använts.